Svijet

Kina pojačava pritisak, tajvanska vojska spremna za rat

Kineski avioni i brodovi prešli su više puta crtu razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu.

Tajvanska vojska u stanju je borbene pripravnosti te tvrdi da je spremna odgovoriti. Peking je pozvao diplomate zemalja koje su kritizirale njihove vojne vježbe na razgovor i najavio sankcije za Nancy Pelosi, čelnicu Zastupničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan.

Broj zona oko Tajvana u kojima Kina izvodi vojne vježbe popeo se na sedam, prenosi HRT.

Kineska strana govori o učešću više od 100 ratnih aviona, uključujući lovce i bombardere, te desetak razarača i fregata.

Tajvanska pak potvrđuje namjerno kinesko prelaženje neformalne centralne linije u Tajvanskom tjesnacu, kako bi se simulirali napadi.

Istodobno, vojni stručnjaci iz Pekinga poručuju – vježba koja uključuje i bojno gađanje već sada je pun pogodak, oni koji se igraju s vatrom mogli bi se itekako opeći.

“Sistem daljinskog upravljanja naše vojske pokriva domet od nekoliko desetaka do nekoliko stotina kilometara, u stanju je pokriti cijeli Tajvan.

Možemo početi napade kad god želimo i ciljati kamo god želimo. Istodobno, svi ti sistemi iznimno su mobilni. Njima se može pucati i zaustaviti paljbu u svakom trenutku.

Municija za njih relativno je jednostavna, a njena cijena niska. Naša vojna industrija može ga brzo proizvesti, u velikim količinama”, rekao je Meng Xiangqing sa Sveučilišteaza nacionalnu odbranu u Pekingu.

Kinezi se hvale da su njihove rakete prvi put prošle kroz tajvanski zračni prostor koji pokriva proturaketni sistem Patriot, zamišljen kao ključan adut u odbrani od kineskih borbenih aviona.

Četiri su proletjele iznad Taipeija. Tajvanska vojska u stanju je borbene pripravnosti, spremna za rat.

“Želim istaknuti da nećemo utjecati na eskalaciju sukoba ili provocirati sporove, ali odlučno ćemo braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost, te i dalje stajati na braniku demokratije i slobode”, poručila je Tsai Ing-Wen, predsjednica Tajvana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare