Vijesti

Kina pokreće sankcije prema vrhu američke vojne industrije

Kina će nametnuti sankcije izvršnim direktorima Boeing Defensea i Raytheona zbog njihove umiješanosti u posljednju Washingtonovu prodaju oružja Tajvanu, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Sankcije izvršnom direktoru odjela odbrane, svemira i sigurnosti Boeinga Tedu Colbertu i šefu Raytheon Technologies Corpa Gregoryju Hayesu odgovor su za američku odluku iz 9. septembra kojom se odobrava prodaja vojne opreme Tajvanu.

Te prodaje uključuju 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak, čiji su glavni proizvođači Boeing Defense i Raytheon. Colbert i Hayes bit će sankcionirani “kako bi zaštitili kineski suverenitet i sigurnosne interese”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning navodeći “njihovu umiješanost u ovu prodaju oružja”, prenosi Xihnua. Objava označava prvi put da je Peking identificirao i uveo sankcije protiv pojedinaca iz tih kompanija.

Mao nije pojasnio što će sankcije podrazumijevati niti kako će se provoditi. “Kineska strana još jednom poziva američku vladu i relevantne subjekte da prestanu prodavati oružje Tajvanu i održavati američko-tajvanske vojne kontakte”, tvrde iz Pekinga. Pentagon je najavio paket pomoći u jeku kineskih agresivnih vojnih vježbi oko Tajvana nakon prošlomjesečnog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu.

Peking smatra samoupravni otok Tajvan svojom pokrajinom koju je obećao staviti pod kontrolu, ako bude potrebno i silom. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, rekavši da samo njegov narod može odlučiti o svojoj budućnosti i obećava da će se braniti ako bude napadnut.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare