Svijet

Kina poslala nove avione u zračni prostor Tajvana, Taipei uzvraća: ‘Ako treba, vodit ćemo rat!

Kina je poslala dodatne mlažnjake u tajvanski zračni prostor u srijedu, na što je reagirao tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, kazavši da će se Tajvan, u slučaju kineskog napada, boriti do kraja.

Tajvan je više puta prosvjedovao zbog povećanih kineskih vojnih aktivnosti u posljednjim mjesecima.

Naime, kinesko vszduhoplovdtvo gotovo na dnevnom nivou upada u zračni prostor Tajvana, koji smatra integralnim dijelom svog teritorija.

Peking je u ponedjeljak objavio da borbena grupa nosača aviona izvodi vježbu blizu otoka.

Tajvansko je ministarstvo odbrane objavilo da je 15 kineskih aviona, uključujući 12 mlažnjaka, ušlo u tajvanski zračni prostor, pri čemu je jedan protupodmornički avion letio južno kroz Bashi kanal između Tajvana i Filipina.

PROČITAJTE  Erdogan iskreno o odnosu Turske i SAD: Trebali bi imati dosta drugačiji položaj

Ministarstvo navodi kako je tajvansko vazduhoplovstvo poslalo avion kako bi presreo kineske avione i upozorio ih da se udalje.

Ranije u srijedu je ministar Wu kazao kako je SAD zabrinut zbog mogućeg sukoba te da “donositelji odluka” u SAD-u “jasno vide opasnost mogućnosti da Kina pokrene napad na Tajvan”.

“Spremni smo se braniti bez ikakvih oklijevanja i vodit ćemo rat, ako ga moramo voditi. Ako se moramo braniti do posljednjeg dana, branit ćemo se do posljednjeg dana”, poručio je.

Kina kaže da njene aktivnosti oko Tajvana imaju za cilj zaštitu kineskog suvereniteta. Washington je izrazio zabrinutost zbog kineskih aktivnosti te je poručio kako je američka predanost Tajvanu čvrsta.

PROČITAJTE  Bidenova administracija otvara kamp za migrante u blizini zatvora Guantanamo

Američka mornarica je pak poslala svoj razarač s vođenim projektilima USS John S. McCain da izvede “rutinski” tranzit kroz Tajvanski tjesnac u srijedu.

Tajvansko ministarstvo odbrane ovoga će mjeseca provesti osmodnevnu kompjutersku simulaciju kineskog napada.

Druga faza vježbi, uključujući petodnevne vojne vježbe pucanja i vježbe za sprječavanja iskrcavanja, održat će se u julu, kada će bolnice također vježbati prihvat masovnog broja žrtava.

“Vježbe su dizajnirane na temelju najtežih neprijateljskih prijetnji, simulirajući sve moguće scenarije neprijateljske invazije na Tajvan”, rekao je novinarima general bojnik Liu Yu-Ping, prenosi Jutarnji list.

Tagovi:


Povezani postovi: