Svijet

Kina se sprema učiniti nezamislivo? Satelitske snimke iz pustinje pokazuju kako će uništiti američku mornaricu

Kao što je ranije objavljeno, Kina gradi makete nosača aviona u pustinji Taklamakan, a USNI News izvijestio je ovog mjeseca da su se pojavila i druga mjesta koja tvore “niz velikih raspona ciljeva koji se protežu duž istočnog ruba pustinje”.

Satelitske fotografije sugeriraju da to uključuje simulirane ratne brodove koji su napravljeni po uzoru na zapravo američke nosače aviona. Među njima je i postrojenje koje uključuje dokove u punoj veličini i mete poput broda veličine razarača koje su izgrađene u decembru. Izvještava se da je testni projektil pogodio simulirani ratni brod “tačno u centar” u februaru. Brod je zatim brzo rastavljen, vjerovatno radi procjene.

Makete američkih brodova u kineskoj pustinji

Takva mjesta, smještena u iznimno udaljenim regijama, očito su korištena za testiranje hipersoničnih protubrodskih balističkih projektila (ASBM), koje su viđene kao potencijalni “uboice nosača avona”. Na temelju prošlih dokaza, jasno je da su nosači američke mornarice cilj za koji se Kina sprema da napadne.

Makete američkih brodova u kineskoj pustinji

Satelitske slike koje je snimila kompanija za satelitske snimke Maxar Technologies sa sjedištem u Koloradu navodno su pokazale makete američkih ratnih brodova na poligonu za testiranje balističkih projektila, a činilo se da mete predstavljaju nuklearni nosač američke mornarice kao što su Nimitz ili Ford klase , kao i razarač vođenih projektila klase Arleigh Burke.

Makete američkih brodova u kineskoj pustinji


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare