Svijet

Kineski mediji: Pompeo laže!

Mediji u Kini već danima sipaju baražnu paljbu po ministru vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Mikeu Pompeu.

Kampanja je uslijedila nakon njegove izjave da SAD imaju „ogromnu količinu dokaza" da je koronavirus proizveden u laboratoriji u Vuhanu.

„Upamtite, Kina ima historiju širenja zaraza po svijetu. Kao i historiju vođenja laboratorija koje nisu po standardima", rekao je on.

Ovu je izjavu Pompeo je dao u nedjelju, ali je nije dodatno elaborirao.

Svjetska zdravstvena organizacija, pritisnuta pitanjima medija, saopćila je da SAD nisu dale nikakve dokaze u prilog tvrdnji o vještačkoj proizvodnji virusa, te da za WHO Pompeove tvrdnje ostaju u ravni špekulacija.

Već sutradan osvanuli su komentari u kineskim medijima u kojima je Pompeo oštro napadnut. Kineski mediji obično prenose stavove Komunističke partije, odnosno onoga što bi ona rekla, ali ne može.

Tako je novina Global Times Pompea nazvala „degenerikom" koji laže. Ovaj medij dalje navodi da američki šef diplomatije hoće „jednim kamenom ubiti dvije ptice".

„On se nada da time pomaže Trumpu da osvoji drugi mandat u Bijeloj kući nakon novembarskih izbora. Pompeo mrzi socijalističku Kinu i – posebno – ne može se pomiriti s činjenicom da je Kina u usponu", navodi list.

Global Times priznaje i da je „u početku bilo nesnalaženja s tretiranjem zaraze", ali da su potonje drakonske mjere dovele do njenog sloma.

Narodni dnevnik napisao je da je Pompeo istupao bez dokaza i da je iznio „ogavnu zavjeru".

Američke institucije, od Pentagona do obavještajne zajednice objavile su da – prema svim dosada raspoloživim informacijama - nema dokaza da je koronavirus proizveden u laboratoriji. Ali i istakli da nastavljaju istraživati i da dokazi s kojima raspolažu nisu dovoljni za konačan sud.

Evropske obavještajne agencije, pak, stava su da je koronavirus nastao prirodnom mutacijom. No, ni oni, kao ni WHO, još nisu donijeli definitivan stav odakle je potekao.

Slijepi miševi prvi su na listi osumnjičenih, ali rastući broj naučnih ekspedicija tek treba dokazati hipotezu da su te divlje životinje izvor virusa koji je mutirao i postao opasan po čovjeka.