Životni stil

Kineski recept: Trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preljev od jogurta te gnječenja (da, gnječenja!) obični krastavac pretvara se u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca omiljena je u Kini, a da biste "prepisali" od Kineza, sve što trebate napraviti jest narezati ih na ploške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom, piše punkufer.

Poenta nije da ih "rasturite", nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku plošku zgnječiti na isti način, tekstura će biti raznolika, a u tome i jest poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti. Zbog toga će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i papra, većina će se ocijediti.

Sastojci za salatu od krastavaca: 

  • 12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
  • 1 i 1/4 kašičice soli
  • 1/4 šoljice preljeva za salatu

Preljev:

  • 1 češanj bijelog luka ili ljutika
  • 1/2 šoljice octa ili limunova soka
  • 1/2 šoljice maslinova ulja
  • 1-2 kašike neutralnog meda
  • 1 kašika senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera

Priprema salate od krastavaca: 

  1. Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku, stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šoljice, ostalo čuvajte u hladnjaku najduže sedam dana.
  2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje ploške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.
  3. Pospite krastavce kašičicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šoljice preljeva, 3/4 kašičice biberai 1/4 kašičice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, bijelog luka s nekoliko kapi limunova soka.