Svijet

Kineskim vojnicima bit će ubrizgavana Ad5-nCoV vakcina. Testiranje će trajati godinu

Kineska vojska dobila je zeleno svjetlo za korištenje kandidata za vakcinu COVID-19 kojeg je razvila njihova istraživačka jedinica i CanSino Biologics, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je sigurno i u izvjesnoj mjeri djelotvorno, objavila je kompanija u ponedjeljak.

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za vakcinu koje su razvile kineske kompanije a istraživači su odobrili prelazak u fazu ispitivanja na ljudima za respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom. Dato je i odobrenje za testiranje na ljudima u Kanadi, prenosi Reuters.

Kineska centralna vojna komisija odobrila je 25. juna vakcinisanje vojske na razdoblje od godinu dana, naveo je CanSino. Vakcinu su zajednički razvili CanSino i Pekinški institut za biotehnologiju na Akademiji vojnih medicinskih nauka.

“Ad5-nCoV je trenutno ograničen samo na vojnu upotrebu i njegova se upotreba ne može proširiti na širi raspon bez odobrenja Odjela za logističku podršku”, navodi CanSino, pozivajući se na odjel Centralne vojne komisije Kine koja je odobrila vakcinisanje u vojsci.

Klinička ispitivanja faze 1 i faze 2 pokazala su da kandidirana vakcina može spriječiti bolesti uzrokovane koronavirusom, koji je ubio pola miliona ljudi u cijelom svijetu, ali njegov komercijalni uspjeh ne može biti zagarantiran, objavila je kompanija.

Još nije odobrena vakcina za masovnu upotrebu protiv bolesti uzrokovane novim koronavirusom, ali preko desetine vakcina od više od 100 kandidiranih širom svijeta su u testnoj fazi ispitivanja na ljudima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare