Šarena planeta

Kinez na aerodromu živi već 14 godina: Kući me gnjave i brane mi da pušim i pijem, ostajem tu

Film “Terminal” sa sjajnim Tomom Hanksom većina nas je pogledala. Inspiracija za njega bila je priča Mehrana Karimija Nasserija, stvarnog ‘zatvorenika’ zračne luke, koji je u pariškom “Charles de Gaulle” aerodromu živio punih 18 godina. 

Njegov ‘staž’ uskoro bi mogao prestići jedan muškarac s drugog kraja svijeta. Jer Kinez Wei Jianguo živi na pekinškom aerodromu već 14 godina. Ne zbog birokratije ili pravnih problema, već iz vlastite želje, piše LadBible.

– Ne mogu se vratiti kod kuće jer tamo nemam nikakvih sloboda – rekao je Wei kineskim medijima prije koju godinu. Odmah je nastavio sa svojom pričom.

– Moja supruga živi s roditeljima na nekih 20 kilometara udaljenosti od zračne luke. Od mene traže da prestanem pušiti cigarete i piti alkohol, a ako ne mogu, da im onda dajem svoja primanja. Ali ako im dam svoj novac, čime ću onda kupiti alkohol i cigarete?! – prepričava ovaj muškarac, razočaran svojim bračnim životom.

Svaki dan mu starta isto. Na kiosku kupi doručak, pecivo i kašu te malu bocu jakog alkoholnog pića. Tako ubija vrijeme i provodi svoje dane. Nekoliko puta ga je osiguranje uspjelo izbaciti iz zračne luke, ali on svaki put pronađe put natrag…

Ova vrsta života, naravno, nije bio njegov prvi izbor. Ima oko 60 godina, a od 40-ih je bez posla. Iako je dugo pokušavao pronaći novo zaposlenje, zbog godina mu to nije polazilo za rukom. Porodica mu je počela prigovarati, njemu je bilo dosta i aerodrom mu je odjednom počeo izgledati primamljivo, javio je ChinaDaily.

I nije jedini tamo. Kako su ispričali radnici u zračnoj luki, u kompleksu boravi još nekolicina muškaraca poput Weija. Neki su u ranim 20-ima. Žive od onoga što im putnici kupe i odbijaju napustiti aerodrom… Ovo nije slučaj samo u Kini, već je u svjetskoj historiji zabilježeno pedesetak slučajeva gdje ljudi žive u zračnim lukama. Većina zbog birokratije, a neki, poput junaka naše priče, zbog alkohola, cigareta i unutarnjeg mira.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare