Politika

Kipti koliko je bijesan: Dodik žestoko opleo po Christianu Schmidtu i okrio koga je RS namjeravala tužiti

Republika Srpska osporava sve što ne postoji u Dejtonskom sporazumu, a to je između ostalog i Savjet za provođenje mira. Poručio je to Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Za Sputnjik kaže da će Srpska pronaći način da svakog visokog predstavnika tužI u zemlji iz koje dolazi za kršenje međunaorndog prava. Otkriva da je Republika Srpska svojevremeno pripremala i tužbu protiv Paddya Ashdowna, koji je najviše od svih koristio bonska ovlaštenja.

“Kada smo bili već sklopili, već našli advokate koji su nam tvrdili da su anketirali sudske institucije u Britaniji i da su rekli da ima da sud odlučuje, onda nam je došao tadašnji američki ambasador i rekao: “Samo probajte to uraditi”! Naravno, ja sam gurao to i dalje, ali ljudi koji su bili u tome predmetu sami su se povukli, vjerovatno pod pritiskom Amerikanaca”, izjavio je Milorad Dodik.

Jedan takav proces, navodi Dodik, traži vremena, strpljenja, ali i partnere. Za to vrijeme, kaže, nastavlja se pravna borba protiv nelegitinmnog izbora Christiana Schmidta. RS će uputiti pismo svim članicama Savjeta bezbjednosti UN, ali i zemljama EU povodom neleglanog imenovanja novog visokog predstavnika. Dotad, kaže Dodik, za Republiku Srpsku on je turista koji dolazi da se raspita o nekim stvarima, i tako će biti i primljen.

“Jeste da on dolazi iz Njemačke u avgustu, ali u Njemačkoj su u septembru oktobru izbori, najavljen je odlazak Merkelove, samim tim će i Njemačka imati mnogo problema. Bez obzira što je on prijedlog njemačke vlade, on treba da bude upoznat sa našim stavom. Ako Njemačka vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje”, poručio je Milorad Dodik.

Što se samog Christiana Schmidta kao političara tiče, Dodik kaže da ga je sreo jednom, kada se pričalo o izvozu domaćih proizvoda u evropsku Uniju. Izgledao je kao blag čovjek, ali bez obzira na to, Dodik navodi da srpski narod ima jasan stav o njemačkim političarima na ovim prostorima. Takođe, dodaje da je veoma značajno što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jasno rekao da će Srbija prvo put tražiti izvještaje od visokog predstavnika kao potpisnica Aneksa 10.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare