Nauka

Klimatske promjene već sad utječu na većinu svjetskog stanovništva

Učinci klimatskih promjena već možda utječu na 85 posto svjetskog stanovništva, prema analizi gotovo sto hiljada istraživanja.

Ekipa naučnika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine, koja pokazuju učinke zatopljenja.

“Imamo puno dokaza da klimatske promjene djeluju na svim kontinentima, u svim sistemima”, rekao je autor istraživanja, Max Callaghan, agenciji France Presse. 

Max Callaghan i istraživači s berlinskog Istraživačkog instituta Mercator izradili su kartu svijeta i utjecaje klimatskih promjena. 

80 posto Zemlje pod utjecajem

Pokazali su da je 80 posto Zemlje, gdje živi 85 posto svjetskog stanovništva – područje koje je bilo obuhvaćeno studijama – pod utjecajem promjena temperatura i padavina povezanima sa zatopljenjem.

PROČITAJTE  Nešto čudno šalje signale iz središta naše galaksije

Istraživanja nerazmjerno dokumentiraju utjecaje na bogate zemlje, dok su bitno manje dokumentirani utjecaji na siromašne zemlje, naglašava Max Callaghan.

“Promjene temperatura i padavina u Africi bi mogle biti povezane s klimatskim promjenama, ali nemamo puno studija koje bi dokumentirale posljedice tih trendova”, objasnio je i rekao da je to “mrtvi kut naših saznanja”.

Broj istraživanja o klimatskim promjenama raste eksponencijalno posljednjih godina, s oko 1500 studija objavljenih između 1951. i 1990. prema 75.000 do 85.000 tokom pet posljednjih godina.Povezani postovi: