Svijet

Ključni detalj novih sankcija EU koji će uzdrmati Rusiju: Država im tone

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni zvaničnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

“To šalje još jedan važan signal svim počiniteljima rata u Kremlju: mi znamo ko ste i bit ćete pozvani na odgovornost”, poručila je von der Leyen, piše Guardian.

“Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Evropskom parlamentu.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da privreda EU mora ostati snažna kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

“Sa svim ovim koracima, lišavamo rusku ekonomiju sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa geografske karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone”, rekla je von der Leyen.

“U posljednjem paketu sankcija krenuli smo s ugljenom. Sada se bavimo našom ovisnošću o ruskoj nafti. Budimo jasni: neće biti lako. Neke zemlje članice snažno ovise o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo poraditi na tome.

Na taj način maksimiziramo pritisak na Rusiju, dok u isto vrijeme minimiziramo kolateralnu štetu za nas i naše partnere širom svijeta. Jer da bismo pomogli Ukrajini, naša vlastita privreda mora ostati snažna”, poručila je von der Leyen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare