Sport

Klupski dug porastao na 515 miliona funti. No, Manchester United je i dalje sjajna investicija

Rekordna prodaja Chelseaja prošle godine dokazala je porodici Glazer da je sada pravo vrijeme da se proda i Manchester United.

Rekli su to finansijski stručnjaci za Reuters. Kažu da svaki posao vezan za klubove engleske Premier lige ima potencijal postati najveći u historiji sporta.

Manchester United: Uključio se i milijarder Ratcliffe

Kompanija INEOS britanskog milijardera i dugogodišnjeg navijača Uniteda Jima Ratcliffea ušla je u proces nadmetanja za kupovinu kluba koji ima rekordnih 20 titula prvaka Engleske. Ratcliffe je prethodno pokušao kupiti Chelsea. Nije uspio.

Klub iz Londona je u maju dobio nove američke vlasnike u transakciji vrijednoj 5,2 milijarde dolara.

United nije osvojio domaću ligu deceniju. Nepopularni vlasnici Glazeri bili su meta nekoliko protesta navijača. No, klub je i dalje atraktivan i perspektivan, kaže Neil Joyce, izvršni direktor i suosnivač CLV grupe.

United je jedan od najvećih svjetskih sportskih brendova. Ostvario je 689 miliona eura (750,94 miliona dolara) prihoda u razdoblju 2021/2022.

"Prodaja Chelseaja 2022. znači da je uspostavljena stopa na vrijednost kluba Premier lige", rekao je Joyce.

"Tradicionalna metoda vrednovanja kluba je negdje između osam do deset puta veća od prihoda. Ta vrsta brojke od 5 milijardi dolara vjerovatno je na donjoj granici."

Glazeri su 2005. godine kupili United za 790 miliona funti (oko 976 miliona dolara) u dogovoru koji je kritiziran zbog velikog opterećenja dugovima na klub.

Unitedov neto dug porastao je gotovo 23% na 515 miliona funti u septembru. No, to neće odvratiti potencijalne investitore, prema Joyceu i Spenceru Harrisu, vanrednom profesoru sportskog menadžmenta na Univerzitetu Colorado.

"Na racionalnom tržištu dugovi ove vrste direktno bi utjecali na ponude i cijenu. No, Premier liga općenito i Manchester United, posebno, ne predstavljaju racionalno tržište", kaže Harris.

Veliak baza navijača

Procjena vrijednosti kluba dosegla je vrhunac od 4,3 milijarde dolara 2018. godine. Međutim, Joyce je rekao da bi novi vlasnici mogli iskoristiti globalnu bazu navijača kako bi povećali komercijalne prihode za 200 miliona dolara.

Time bi dodali 1-2 milijarde dolara procjeni vrijednosti.

"Ako na United gledate kao na srednjoročnu investiciju, ne mislim da postoji toliki rizik u odnosu na procjenu na kojoj su danas. Ako ništa drugo, mogli biste tvrditi da su potencijalno potcijenjeni ako pogledate granicu od 5 milijardi dolara", rekao je Harris.

Ugovor s Chelseajem uključivao je nove vlasnike koji su platili 2,5 milijardi funti (3,1 milijarda dolara) za kupovinu dionica. Dodatnih 1,75 milijardi funti uložili su u klub, posebno u stadion.

Najveći klupski stadion u Engleskoj, Unitedov Old Trafford, prima oko 75.000 navijača. Ipak, smatra se relikvijom u usporedbi s modernim evropskim arenama.

Medijski izvještaji sugeriraju da bi obnova koštala jednu do dvije milijarde funti.

"U usporedbi s drugim vodećim klubovima, ulaganje u kapitalne projekte kao što su stadion, teren za trening u Carringtonu i kontinuirano ulaganje u igrački sastav vrlo je značajno", rekao je Bridge.