Svijet

Ko će naslijediti Johnsona? Među favoritima i žena koja je uvela sankcije Dodiku

Mediji u Velikoj Britaniji i svijetu već nagađaju ko bi mogao naslijediti premijera Borisa Johnsona, koji je danas podnio ostavku na mjesto predsjednika britanske Konzervativne stranke.

Kao jedan od favorita spominje se 52-godišnji ministar odbrane Ben Wallace, popularniji nego ikad u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, kojoj je Velika Britanija velik pomagač.

Iako je uvijek negirao da želi biti na čelu Konzervativne stranke, taj političar slovi kao iskrena i kompetentna osoba. Prema anketi koju je danas proveo YouGov, on bi pobijedio u okršaju sa suparnicima u izboru za čelnika torijevaca.

“Neki od nas imaju odgovornost održati sigurnost u ovoj zemlji, kogod bio premijer. Stranka ima mehanizam promjene čelnika i ja savjetujem svojim kolegama da ga koriste. U međuvremenu javnost nam neće oprostiti ako ostavimo ministarska mjesta prazna”, rekao je danas.

Kao potencijalna čelnica stranke spominje se i 49-godišnja državna tajnica za inozemnu trgovinu Penny Mordaunt, učesnica kampanje za Brexit, koja se od britanskog izlaska iz Evropske unije bavi pregovorima o trgovinskim odnosima.

Mordaunt je 2019. postala prva britanska ministrica odbrane, a tu je funkciju napustila s dolaskom Johnsona na vlast. Ta rezervistica kraljevske mornarice slovi kao dobra govornica. Popularnost medu konzervativcima joj raste i smatra se ozbiljnom zamjenom za premijera.

Prema istraživanju YouGova, nju se smatra drugim najizglednijim kandidatom za vodstvo torijevaca.

Bivši ministar finansija Rishi Sunak, prvi hinduist na toj poziciji, također je u kalkulacijama. On je ostavku dao već u utorak, što ga svrstava među favorite za preuzimanje Johnsonovog mjesta. Sunakovi baka i djed emigrirali su sa sjevera Indije u Britaniju šezdesetih godina. Radio je kao analitičar za Goldman Sachs, a potom u fondovima. U parlament je izabran 2015. godine.

Na Johnsonovom mjestu mogla bi završiti i Liz Truss, ministrica vanjskih poslova koja je zbog ovih događaja napustila sastanak formata G20 na Baliju. Truss, popularna kod torijevaca, nagrađena je mjestom šefice diplomatije zbog rada na funkciji ministrice za međunarodnu trgovinu. Na tom je položaju ta zagovornica slobodne trgovine zaključila niz trgovinskih sporazuma poslije brexita, iako mu se prvotno protivila. S njom na čelu, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije nedavno je uvelo sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Spominje se i Jeremy Hunt, bivši ministar vanjskih poslova kojeg je Johnson 2019. porazio na kraju utrke za vodstvo torijevaca. Tu je i Sajid Javid, prvi ministar koji je napustio vladu zbog optužbi da je Johnson lagao javnosti o svom znanju o seksualnom uznemiravanju za koje je optužen jedan konzervativac. Taj bivši bankar, također zagovornik slobode tržišta, bio je na nekoliko funkcija u vladi, a zadnje je bio ministar zdravstva.

Premijer bi, tvrde mediji, mogao biti i Nadhim Zahawi, nedavno imenovan ministrom finansija nakon što je vodio uspješnu kampanju cijepljenja u Britaniji. Zahawijeva priča izbjeglice iz Iraka koji je u Britaniju stigao kao dijete izdvaja ga od drugih suparnika. Prošli tjedan kazao je da bi mu bila čast u nekom trenutku postati premijer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare