Svijet

Ko je bio ‘čovjek koji pada’? Najpotresnija fotografija 11. septembra: ‘Tek kad sam došao kući shvatio sam šta sam snimio’

Mnogo je potresnih fotografija objavljeno na dan rušenja njujorških “Tornjeva blizanaca” u koje su se teroristi 11. septembra 2001. godine zabili s dva aviona, ali niti jedna nije izazvala toliko emocija kao “The Falling man”, Čovjek koji pada

Riječ je o fotografiji muškarca koji je skočio iz jednog od gorućih ‘blizanaca’. Snimio ju je Richard Drew, fotograf Associated Pressa koji, kao i mnogi drugi tog jutra u New Yorku, nije bio svjestan terorističkog napada. Vjerovao je da se dogodila neka vrsta eksplozije.

‘Ne znamo je li sam odabrao sudbinu’

Drew je tog dana fotografirao haotične prizore u New Yorku kaosa i na tlu i na nebu, a tek kod kuće vidio je da je snimio i čovjeka koji pada.

“Nisam znao da imam čovjeka u tom položaju dok zapravo nisam vidio fotografiju na svom računaru. Nazvao sam jednog od naših urednika, pokazao sam mu sliku i rekao: To je to, ovo mora biti ta slika,” ispričao je Drew za Time.

PROČITAJTE  Komšić uputio poruku Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Ubrzo potom fotografija se pojavila na naslovnim stranicama novina i magazina. No, ubrzo je postala uznemirujućom pa je više nisu htjeli objavljivati. Procjenjuje se da je tog dana oko 200 osoba izgubilo život skočivši s gorućih nebodera. Mnogi su pritom i snimljeni, ali niti jedna fotografija nije privukla toliko pažnje i izazvala toliko reakcija kao Drewova.

“Ne znamo je li ga vatra natjerala da skoči ili je sam odabrao svoju sudbinu”, kaže Drew koji sam za svoju fotografiju kaže da je istodobno tiha i uznemirujuća.

Ne zna se ko je bio ‘Čovjek koji pada’

Što se tiče identiteta ‘Čovjeka koji pada’, do danas nije jasno utvrđen. Neki smatraju kako je riječ o Jonathanu Brileyu, tehničaru koji je radio u restoranu Windows na 106. spratu Sjevernog tornja dok neki tvrde kako je riječ o Norbertu Hernandezu koji je radio kao slastičar također u restoranu Windows, piše RTL.hr. No. čak ni porodice obojice spomenutih nisu sigurne o kojem se tačno radi. Sam Drew kaže kako nikada nije požalio što je snimio tu fotografiju.

PROČITAJTE  Ovo je priča o čovjeku koji je osmislio napad 11. septembra na SAD. Prilično je nevjerovatna

“To je jedina fotografija na kojoj se vidi kako neko taj dan umire. To je jako tiha fotografija. Volim o njemu razmišljati kao o nekom nepoznatom vojniku”, rekao je Drew.Povezani postovi: