Region

Ko je Dritan Abazović, ključni čovjek za vlast u CG? Zvali su ga albanskim četnikom, studirao u Sarajevu

Historijski izbori parlamentarni izbori u Crnoj Gori sinoć su u orbitu vinuli sitnog, ali trenutno veoma bitnog igrača na crnogorskoj političkoj sceni – Albanca Dritana Abazovića.

Prvi čovjek građanskog pokreta URA (lista “Crno na bijelo”) mogao bi, kako stvari sada stoje, da bude tas na vagi koji bi do sada neprikosnovenu DPS Mila Đukanovića gurnuo u opoziciju. Mimo njega je formiranje nove vlade bez Đukanovića praktično nemoguće, a opet je, bar na papiru, ideološki mnogo bliži upravo Milu nego prosrpskim strankama, piše Blic.

Uspon jedne “bitange”

Abazović jeste čvrsto na stavu da saradnje sa Đukanovićem neće biti, ali istini za volju, ranije nije krio da mu ni saradnja sa opozicionim Demokratskim frontom nije naročito bliska. Ove dvije opozicione struje malo šta programski i spaja, osim borbe protiv Đukanovića.

Ovaj mladi Albanac doktor je političkih nauka koji svoju prepoznatljivost ponajviše duguje upravo Đukanoviću, koji ga je pre nekoliko godina javno u Skupštini Crne Gore nazvao “bitangom”.

Albanski četnik

Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih. Bio je jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Abazović: Mogao bi biti tas na vagi

Dvije godine kasnije, nakon podjela, napušta ovu partiju i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine, kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA), na čijem je danas čelu.

Oko URE je okupljeno još nekoliko stranaka i pokreta – Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Gimnaziju je završio u Ulcinju, fakultet u Sarajevu, gdje je bio student generacije, magistrirao u Podgorici, pa doktorirao u Sarajevu. Usavršavao se u Oslu, SAD, Španiji, Austriji… i propagira ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao ni u kampanji.

Svojevremeno su ga nazivali i “albanskim četnikom”, a on je za to dao objašnjenje.

“To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, pojasnio je Abazović u predizbornoj kampanji.

Ne želi fašiste i nacionaliste

Abazović se zalaže za ekspertsku vladu, što je prema sopstvenom priznanju, bio i razlog da pokret URA napuste pojedini članovi.

“Čim sam predložio ekspertsku vladu, ovi što se baš nisu prepoznali, što im smetaju stručnjaci, oni su se pošteno udaljili”, rekao je Abazović.

Govoreći o saradnji nakon izbora rekao je da ne želi ni fašiste ni nacionaliste.

Na koga je tačno mislio, gledat ćemo u narednom periodu – da li će ostati dosljedan i prikloniti se aktuelnoj opoziciji. Time bi mogao višestruko da profitira i za sebe napravi budući politički potencijal, jer bi izvijesno mogao da preotme glasove i od SDP-a i Socijaldemokrata, a što da ne i od građanskijeg DPS-a.

Šta misli o Srbiji i SPC

Kada je riječ o SPC, URA se slaže s tim da treba da postoji Zakon o slobodi vjeroispovesti, ali da on treba da bude “evropski”, kao i da bi ga racionalni političari mogli napisati za dva dana.

“Kada sve vjerske zajednice dovedemo u istu ravan i sve isto tretiramo, mislim da niko ne bi imao ništa protiv takvog zakona. On nam je potreban, ali drugačiji, moderan i ustavan”, komentarisao je Abazović.

Kaže i da mu je žao što su podignute tenzije u odnosima sa Srbijom na jedan “neprihvatljiv nivo”.

Nije sve tako blistavo u opoziciji

Ipak, prosrpke opozicione partije koje sada računaju na podršku URA ranije su optuživale Abazovića da djeluje protiv njihovih stranaka i SPC. Tako je 2018. poslanik DF-a Budimir Aleksić izdao saopštenje u kojem je napisao da Abazović “pokušava da prevari srpsko biračko tijelo”.

Crnogrski “Dan” također je ranije izveštavao o teškim optužbama između Demokratskog fronta i Dritana Abazovića. Poslanik DF-a Jovan Vučurović, prenio je tada “Dan”, rekao je da se među „režimskim i antisrpskim protuvama“, ničim neizazvan, osim služenjem dukljanstvu i Demokratskoj partiji socijalista (DPS), opet našao i Dritan Abazović, koji se otvoreno veseli torturi kojoj su izloženi Srpska pravoslavna crkva (SPC), Demokratski front i pravoslavni vijernici i u ovom teškom trenutku otvara sukob u opoziciji.

Ipak, bit će da su teške riječi ubrzo zaboravljene, te je pre samo prije petnaestak dana, crnogorski “Standard” predvidio “sunovrat URA” jer, kako su naveli, razmišlja o koaliciji sa prosrpskim partijama.

Skenderbega nazvao Srbinom

Abazović je u više navrata isticao da je suživot različitih nacionalnih i vjerskih entiteta u Crnoj Gori moguć, a da problem Crne Gore nije nacionalne, već ekonomske prirode.

Mladi političar i prošle godine je “potresao region” kada je Skenderbega nazvao Srbinom, što je izazvalo lavinu negativnih komentara na njegovom Facebook profilu. Ipak, Abazović je time dokazao da ne pati od nacionalnih podela.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare