Tehnologija

Ko je Elon Musk, novi vlasnik Twittera? Najbogatiji čovjek na planeti ima 7 djece, 3 propala braka i “najgoreg oca na svijetu”

Najbogatiji čovjek svijeta, Elon Musk, prema ugovoru vrijednom blizu 44 milijarde dolara, postao je novi gazda Twittera!

Ko je zapravo Elon Musk, koji žarko želi kontrolu nad društvenim mrežama, a sada je ugrabio jedenu od najvećih?

Musk je rođen 1971. u Pretoriji , u Južnoafričkoj republici, a najstariji je od troje djece. Njegova majka Maye je kanadski model, pojavila se na naslovnici magazina Time i najveću karijeru ostvarila u šezdesetim godinama svog života.

Završio u bolnici

Njegov otac Errol je inženjer. Djetinjstvo mu nije bilo idilično, jako su ga maltretirali vršnjaci u školi. Čak je završio u bolnici nakon što ga je neki kolega u školi gurnuo niz stepenice, prenosi 24sata.hr.

Kada su mu se roditelji razveli 1980. Musk je jedno vrijeme živio s ocem. Obitelj sebi nije mogla priuštiti obroke u restoranima ili kino. Maye se snalazila radeći u struci i kao manekenka. O djeci se brinula posve sama.

“Nisu bili razmažena derišta, nisam sebi to mogla priuštiti, niti bih”, kaže Maye.

Ona uopće nije bdjela nad svojom djecom, radila rasporede njihovih života, organizirala im slobodno vrijeme ili čitala zadaće, naprotiv, čak su naučili krivotvoriti majčin potpis na zadaćama.

“Nikada se nisam brinula kako će oni pronaći svoj put u životu, nisam imala vremena za to”, kaže Maye kojoj su djeca pomagala u vođenju biznisa.

Tako su, kaže Maye, naučili vrijednost novca i dobili radnu etiku. Dio tinejdžerskih godina sinovi su odlučili provesti kod oca – postupak radi kojeg Elon jako žali.

Na neki način prepušteni sami sebi, klinci su spontano razvili svoje interese. Elon je opsesivno čitao i bio je toliko u svom svijetu da su roditelji morali ići liječniku jer su bili uvjereni kako je dijete gluho.

Privukli su ga kompjureri i svoj je prvi program unovčio u 12. godini života.

Teško je pronalazio prijatelje i vršnjaci su ga zadirkivali. No razvio je jake veze s bratom KImbalom i sestrom Toscom koji su mu, kaže Maye, i danas najbolji prijatelji.

Mnogo slobode

Dala im je nevjerovatno mnogo slobode da riskiraju, uz vrlo malo supervizije ili napora da im oblikuje interese, ili kontrolira vrijeme. Kao vrlo mladi donosili su “odrasle” odluke, i iako su često bili razdvojeni obiteljske su veze ostale neraskidive.

Danas otac i sin nemaju nikakvog kontakta. Čelni čovjek Tesle kaže kako je njegov otac “najgore moguće ljudsko biće”.

“Ne možete niti zamisliti kakav, gotovo svaki zločin koji je mogao počiniti, počinio je”, kaže Musk o ocu.

Njegov otac, koji ima 76 godine, završio je u novinama nakon što se saznalo da je dobio dijete sa svojom 34-godišnjom pokćerkom Janom Bezuidenhout, koju zna otkada je imala četiri godine.

U dobi od 17 godina, Musk je bio prihvaćen na Queen's University u Kingstonu u Ontariju za dodiplomske studije. 1992., nakon što je proveo dvije godine na Queen's Universityju, Musk je prešao u Sveučilište u Pennsylvaniji, gdje je u maju 1997. stekao Bachelor of Science iz fizike na Fakultetu umjetnosti i znanosti u Pennsylvaniji i magisterij iz ekonomije na Wharton School of Business.

Musk je produžio studij na godinu kako bi završio još jedan stepen.

Godine 1995., s 24 godine, Musk se preselio u Kaliforniju da započne doktorat iz primijenjene fizike i znanosti o materijalima na Sveučilištu Stanford, ali je napustio program nakon dva dana da nastavi svoje poduzetničke aspiracije u područja interneta, obnovljivih izvora energije i svemira.

U 2002., postao je američki državljanin. Na fakultetu je upoznao i prvu suprugu, Justine Wilson, koja radi djece još uvijek koristi prezime Musk.

Elon ju je odmah pozvao na sladoled. Musk je ubrzo nakon prvog spoja otišao na drugi fakultet, ali je stalno Justine slao ruže. Ponovo su se spojili na prvom Elonovom “start-upu”, a Justine je krenula raditi na prvom romanu.

Selidba u Los Angeles

Musk ju je, kaže, osvojio kada joj je dao svoju kreditnu karticu da kupi koliko god knjiga želi. Preselili su se u Los Angeles i dobili sina Nevadu koji je umro od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Nakon toga su dobili blizance i trojke – pet sinova sveukupno. Par se razveo 2008., a tehnološki mag počeo je hodati s glumicom Talulah Riley.

Njegova prva supruga i Talulah su se, navodno, fantastično slagale. Justine je čak novoj partnerici bivšeg muža rekla kako bi radije “živjela u verziji francuskog filma, gdje dvije žene postanu prijateljice na čuđenje svih ostalih”.

Riley i Musk oženili su se 2010., a dvije godine kasnije Musk je razvod objavio riječima:

“Ovo je bilo nevjerojatnih četiri godine, voljet ću te zauvijek, nekoga ćeš jednoga dana jako usrećiti”.

Par se ponovno oženio 2013., a Elon je predao papire za razvod i onda ih opet povukao. No, 2016. je papire predala Talulah.

Uprkos tome, ostali su fantastični prijatelji i danas se jednako brinu jedno o drugom kao i nekada. Nakon Talulah, Elon se spetljao s glumicom Amber Heard koja je postala posebno popularna nakon razvoda od Johnnyja Deppa.

Ljubavne veze

I Amber i Musk pojavili su se 2013. u filmu “Machete ubija”, ali nisu se upoznali na snimanju nego tek kad je Musk zatražio od reditelja da ih spoji, navodno zato što voli susresti “zanimljive ljude”, no drugi kažu da mu je odmah zapela za oko.

Kao par trajali su jedno godinu, punili su naslovnice jer ih se znalo vidjeti skupa u javnosti. Iako nisu uspjeli kao par, ostali su u dobrim odnosima. Njihovom odnosu presudili su prepuni rasporedi te su oboje izjavili da nije bio pravi trenutak za vezu ni za jedno ni za drugo.

Godine 2018. u njegov je život ušla Grimes, no niti to nije potrajalo. Elon Musk i glazbenica Grimes su prekinuli nakon tri godine ljubavne veze.

Bivši par i dalje je u dobrim odnosima, tvrdi Musk, te se zajedno brinu o njihovom jednogodišnjem sinu kojeg su nazvali X Æ A-12. U decembru 2021. su dobili i kćerku.

Prvi put su se službeno kao par pojavili u javnosti 2018. na Met Gali, a navodno su se upoznali online. Iako su dugo bili zajedno, nisu se zaručili.

Musk je vlasnik i SpaceX-a, kompanije za putovanja u svemir, predvodi startup za čipiranje mozga Neuralink te infrastrukturnu tvrtku Boring Company.

Direktor je automobilskog diva Tesla čija je tržišna vrijednost prošle godine prešla granicu od jednog biliona dolara, čime je postala vrednija od Forda i General Motorsa zajedno.

Kad je imao samo 12 godina prodao je svoju prvu videoigricu za 500 dolara. S bratom je osnovao vlastitu softversku tvrtku Zip2, nakon turbulencija uspio je tu kompaniju prodati za milion dolara. Potom je osnovao ‘x.com’ iz koje je nastao PayPal. Tu kompaniju kasnije je prodao eBayu za 1,5 milijardi dolara.

Finansijska kriza

Kad je osnovao SpaceX, gotovo je bankrotirao nakon nekoliko prvih katastrofa pri lansiranju raketa. U finansijskoj krizi samo je malo nedostajalo da na bubanj ode i Tesla motors, a izgubio je i nekoliko Facebookovih i NASA-inih satelita.

U februaru 2004., Musk je uložio u tvrtku Tesla i pridružio se Teslinom upravnom odboru kao njegov predsjednik.

Musk je imao aktivnu ulogu u tvrtki i nadgledao je dizajn Roadster vozila na detaljnoj razini, ali nije bio duboko uključen u svakodnevno poslovanje.

Nakon finansijske krize u 2008., Musk preuzima vodstvo tvrtke kao izvršni direktor i arhitekt proizvoda, te pozicije još uvijek drži i danas.

Uz to, vodi i emisiju „Saturday Night Live“ preko Twittera gdje ima više od 66 miliona pratitelja. Ovaj milijarder je proglašen najbogatijim čovjekom na zemlji, ali on u vlasništvu nema niti kuću.

“Trebali biste pitati zašto bih želio novac. Razlog nije ono što mislite. Vrlo malo vremena za rekreaciju. Nemam kuće za odmor ili jahte ili nešto slično. Otprilike pola mog novca namijenjeno je rješavanju problema na Zemlji, a pola za uspostavljanje samoodrživog grada na Marsu kako bi se osigurao nastavak života (svih vrsta) u slučaju da Zemlju pogodi meteor ili da se dogodi nešto poput 3. svjetskog rata i sami se uništimo”, rekao je svojedobno Musk.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare