Svijet

Ko je Jakub Kulhanek koji je jučer Moskvi postavio ultimatum

Tridesetšestogodišnji Jakub Kulhanek postao je jučer novi ministar spoljnih poslova Češke i poslije imenovanja u Praškom zamku saopštio Moskvi ultimatum da do četvrtka tačno u 12 sati vrati protjerane češke diplomate u ambasadu u Moskvi inače će se suočiti sa oštrim mjerama.

Jakuba Kulhaneka u Praškom zamku imenovao je predsjednik Miloš Zemena. Kulhanek je došao za prvog čovjeka češke diplomatije poslije odlaska potpredsjednika vlade Jana Hamačeka, kome je povjereno nadgledanje ministarstva nakon smjene Tomaša Petričeka.

Do sada je Kulhanek bio zamjenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke. Novog ministra na funkciji je dočekao premijer Andrej Babiš.

„Ministar je imenovan u veoma teškom vremenu“, rekao je premijer.

“Odmah će se pozabaviti pitanjima od nacionalnog interesa. Radujem se daljoj saradnji u komunikaciji sa našim partnerima, a također se pripremamo za češko predsjedavanje Savjetom EU.”

PROČITAJTE  Ovo je deset najvećih ruskih oligarha, Abramovič ispao sa liste

Prioriteti novog ministra spoljnih poslova bit će kontinuirani prozapadni pravac češke diplomatije, saradnja na nivou EU i NATO, ekonomska diplomatija. Također će se intenzivno fokusirati na trenutnu situaciju u češko-ruskim odnosima.

„Sada nije lako vrijeme za češku diplomatiju“, rekao je Kulhanek na konferenciji za štampu nakon inauguracije.

“Pristupam ulozi ministra spoljnih poslova sa velikom poniznošću i osjećajem odgovornosti. Znam da se mogu osloniti na iskusne diplomate, od kojih mnoge znam lično. Želim da održim kontinuitet naše spoljne politike i da češka diplomatija govori kao jedan glas. Također želim da se pozabavim pitanjima vezanim za Kovid i putovanja “, dodao je on.Povezani postovi: