Svijet

Ko je kriminalni mozak, osuđen za pranje 4 milijarde dolara? Mogao bi biti razmijenjen za američku zvijezdu

Za Alexandera Vinnik kažu da je kriminalni mozak optužen za pranje više od 4 milijarde dolara u sklopu prevare s bitcoinom, no on bi mogao biti ključ za oslobađanje Brittney Griner.

Zvijezda američke košarkaške WNBA lige za žene trenutno je u zatvoru u Rusiji nakon što je proglašena krivom za posjedovanje marihuane.

Griner: Osuđena zbog marihuane

Vinnika, s druge strane, trenutno drže američke vlasti zbog uloge u prevari s bitcoinom, no njegov je advokat savjetovao ruske vlasti da počnu pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmjeni zatvorenika.

Nakon što je uhapšen u Grčkoj na zahtjev SAD 2017., Vinnik je bio predmet višestrukih nastojanja Rusa da da ga pokušaju osloboditi.

Vinnik se suočava s maksimalnom kaznom u SAD od 55 godina zatvora, a njegov advokat tvrdi da bi kazna bila jednaka doživotnoj za nekoga Vinnikove dobi.

SAD su bile neuspješne u pokušaju da oslobode Griner i bivšeg marinca Paula Whelana iz ruskog zatvora, no moglo bi se dogoditi da bi pregovori u vezi s Vinnikom otvore i tu opciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare