Svijet

Ko je novi kancelar Austrije? Čovjek koji drugi put profitira od skandala

Alexander Schallenberg posljednjih je godina ostvario nevjerovatnu karijeru. Prema vlastitoj izjavi, ured ministra vanjskih poslova nije bio dio njegova životnog plana – sada će šef diplomatije postati 16. savezni kancelar Republike Austrije, piše Deutsche Welle.

Schallenberg je u nedjelju razgovarao sa saveznim predsjednikom Austrije Alexandrom Van der Bellenom. Prethodno je rekao samo nekoliko riječi: ” Ovo je iznenađenje za sve nas. Kako bi i trebalo biti, sad ću otići do saveznog predsjednika, a zatim ćemo razgovarati o svemu ostalom. Molim vas da razumijete, ja ću komunicirati tek nakon prisege.”

Već u ranoj dobi radio za Kurza

Schallenberg je odrastao kao sin diplomate u Indiji, Španiji i Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravni odjel austrijskog predstavništva EU u Bruxellesu. Kada se potom vratio u Austriju Schallenberg je postao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Tokom obavljanja te funkcije Schallenberg također radi za mladog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, koji ga čini “šefom strateškog planiranja vanjske politike”. Kurz će Schallenberga također 2017. nakratko odvesti u ured kancelara, gdje će voditi odjel za strategiju i planiranje

PROČITAJTE  Rohindže tuže Facebook za 150 milijardi dolara zbog poticanja govora mržnje u Mianmaru

Ured ministra zahvaljujući Ibiza – skandalu

Svoj sljedeći skok u karijeri Schallenberg duguje skandalu na Ibizi. Nakon pada vlade ÖVP-FPÖ, Schallenberg postaje ministar vanjskih poslova u prijelaznoj vladi savezne kancelarke Brigitte Bierlein. On će to ostati i nakon ponovne Kurzove pobjede na izborima u jesen 2019.

A u subotu je došlo iznenađenje: Schallenberg bi nakon ostavke Sebastiana Kurz trebao postati novi kancelar. “Ovo je iznimno izazovan posao i vrijeme”, kaže on. „Nije lako – ni jednom od nas, ali mislim da pokazujemo nevjerovatnu količinu odgovornosti za ovu zemlju.”

U potpunosti na liniji sa kancelarom Kurzom

Ovaj školovani diplomat rijetko se miješao u svakodnevnu politiku. A i ako jest onda je bio u potpunosti na liniji sa Sebastianom Kurzom, čije povjerenje Schallenberg uživa. Na primjer o pitanjima migracija: U septembru 2020. Schallenberg je podcrtao stajalište Austrije da ne prihvaća niti jednu osobu iz spaljenog sirotinjskog kampa Moria na televiziji ORF riječima: “Mislim da ovu debatu moramo deemocionalizirati, moramo je racionalizirati. I ne u svakom slučaju, kada se neki brod pojavi na obali Evrope ili dođe do incidenta u kampu ili čak i u jednom ovakvom hitnom slučaju, odmah se vrišti o raspodjeli. To ne može biti rješenje, molim vas. “

PROČITAJTE  Omikron soj koronavirusa registrovan i u Austriji

Schallenberg je kasnije požalio zbog svog odabira riječi, ali je ostao pri svom stavu: “Jasno sam uvjeren u to i to uopće nije populizam.”

„Imamo još puno posla”

Sada će Schallenberg voditi vladu u kojoj učestvuju i Zeleni, koji su miljama daleko od ÖVP-a po pitanju migracija. A nakon nedavnih preokreta vezanih za Sebastiana Kurza, raspoloženje među koalicijskim partnerima vjerovatno će se dodatno ohladiti.

Schallenberg je o tome govorio vrlo diplomatski u jednom televizijskom intervjuu krajem septembra: “To su dvije vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije brak iz ljubavi. Ponekad dolazi do zastoja u okvirima. No, saradnja zapravo funkcionira vrlo dobro i još nas puno čeka sljedećih nekoliko godina.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare