Vijesti

Ko je sarađivao sa tajnim službama? Zovko traži otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko sudjelovala je kao uvodni govornik na seminaru u organizaciji bugarskog zastupnika Andreja Kovatcheva pod nazivom “Ruski utjecaj na zapadnom Balkanu: trajno nasljeđe totalitarnih tajnih službi i njihovih novih mreža utjecaja” u Evropskom parlamentu.

Prilikom uvodnog govora, Zovko je pozdravila inicijativu zastupnika Kovatcheva da organizira seminar na navedenu temu.

Zovko: Totalitarni režimi odavno pali

Naglasila je kako od početka svoga rada u Evropskom parlamentu kontinuirano poziva na rasvjetljavanje zločina i struktura svih totalitarnih režima, saopćeno je iz EPP-a.

“Totalitarni režimi iz prošlosti odavno su pali, ali domet njihovih tajnih službi i njihovih mreža utjecaja i dalje živi.

Stoga ponovo pozivam na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a kako bi se potpuno istražile i rasvijetlile postojeće strukture i njihovi zločini “, istaknula je Zovko.

Dodala da je iz toga razloga putem svojih amandmana u sadržaj niza rezolucija uključila poziv na otvaranje arhiva u zemljama bivše Jugoslavije.

Zovko je također dodala da se mora nastaviti podržavati rad povjesničara, arhivista i državnih institucija u otkrivanju i razbijanju ovih mreža.

Lekcije iz prošlosti

“Dok idemo naprijed, važno je učiti iz lekcija iz prošlosti i razumjeti našu povijest. Moramo biti u stanju prepoznati totalitarizam kakav jest, kako bismo se nosili s njegovim naslijeđem koje još uvijek traje u evropskom susjedstvu”, zaključila je Zovko.

U saopćenju se podsjeća kako je Zovko 2019. godine radila na rezoluciji o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u kojoj su osuđena masovna kršenja ljudskih prava od svih totalitarnih režima.

Tokom rada na izvještaju Odbora za vanjske poslove o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu u 2021. godini, Zovko je amandmanima u konačan tekst uključila poziv na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, prenosi FENA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare