Svijet

Ko može duže izdržati: Zapad, predvođen Amerikom, ili Vladimir Putin?

“New York Times” je objavio detaljnu analizu u kojoj se predviđa da bi sukob u Ukrajini mogao prerasti u dugotrajni rat iscrpljivanja, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji “se kocka da može nadživjeti nestalan, nestrpljiv Zapad”.

Ishod će, navodi list, “vjerovatno biti oblikovan prema tome hoće li Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici moći održati svoje vojne, političke i finansijske obaveze u zaustavljanju Rusije”.

Napominje da su SAD izdvojile 54 milijarde dolara vojne i druge pomoći Ukrajini, za koju se očekuje da će potrajati do iduće godine, ali navodi da je malo vjerovatno da će biti previše apetita za ponovno obećanje tolikog iznosa kada zalihe oružja iz SAD i evropskih saveznika počnu ponestajati.

Demokratski senator za Delaware Chris Coons, blizak saveznik predsjednika Joea Bidena, rekao je da saveznici moraju biti “odlučni” u podršci Ukrajini.

“Zabrinut sam zbog faktora umora javnosti u velikom broju zemalja zbog ekonomskih troškova, jer postoje i drugi hitni problemi.

Koliko će to tačno trajati, koja će tačno biti putanja, to sada ne znamo. Ali znamo da će ishod za SAD biti puno gori ako ne nastavimo podržavati Ukrajinu”, rekao je Coons.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare