Kiseli kupus je ukusan i hranljiv dodatak ishrani, ali nije idealan za svakoga.
Postoje određene grupe ljudi koje bi trebalo da ga konzumiraju s oprezom ili ga izbjegavaju zbog njegovog sastava, posebno visokog sadržaja soli i kiselosti
Ko ne bi trebao jesti kiseli kupus
Evo ko bi trebalo da obrati pažnju:
Osobe sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom)
Kiseli kupus je bogat natrijumom zbog procesa fermentacije i dodavanja soli. Previše soli može pogoršati hipertenziju i povećati rizik od kardiovaskularnih problema.
Osobe sa problemima sa bubrezima
Višak natrijuma može opteretiti bubrege, posebno kod ljudi koji već imaju hronične bubrežne bolesti.
Osobe sa osjetljivim stomakom ili gastritisom
Kiselina u kupusu može iritirati želudačnu sluznicu kod ljudi sa gastritisom, čir na želucu ili osjetljivost na kisele namirnice.
Ljudi skloni nadimanju i gasovima
Fermentisane namirnice, poput kiselog kupusa, mogu izazvati nadutost i pojačano stvaranje gasova kod nekih ljudi, posebno ako nisu navikli na fermentisanu hranu.
Osobe sa histaminskom intolerancijom
On sadrži histamin, koji može izazvati simptome poput glavobolje, osipa, ili probavnih problema kod ljudi sa ovom vrstom intolerancije.
Pacijenti koji uzimaju određene lijekove
Ljudi koji koriste diuretike, inhibitore enzima koji konvertuju angiotenzin (ACE inhibitore) ili lijekove za snižavanje pritiska, trebalo bi da paze na unos natrijuma jer može smanjiti efikasnost terapije.
Ako spadate u neku od ovih grupa, najbolje je da se konsultujete s ljekarom ili nutricionistom prije nego što uvrstite kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Za većinu ljudi, međutim, kiseli kupus je zdrav i bogat probioticima koji mogu podržati zdravlje crijeva.