Svijet

Ko osjeti simptome Covida-19, taksijem dobije test na adresu

Od početka epidemije koronavirusa, u Švedskoj nisu postojale nikakve restriktivne mjere, osim obaveze držanja fizičke distance i zabrane okupljanja više od 50 ljudi na jednom mjestu.

Obaveza nošenja zaštitnih maski i rukavica nije postojala ni u vidu preporuka.

Situaciju sa koronavirusom u Švedskoj prenio je predsjednik Srpskog kulturnog udruženja „Sveti Đorđe“ iz Sodertelja kod Stokholma, Dragan Laban.

On je u razgovoru za Sputnjik rekao da je njegova supruga bila je pozitivna na Covid-19, a njoj se, prema svjedočenju Labana, ova bolest ispoljila samo na smanjenom čulu ukusa i mirisa.

Način na koji je testirana na koronavirus ilustruje razvijenost ove države:

“Jednostavno, kada se osjete simptomi koje su oni naveli, da li je gubitak čula mirisa i ukusa, da li je bol u grlu, otežano disanje, glavobolja… dobijete test taksijem. Tako je stigao i mojoj supruzi. Ona je uradila bris iz grla, i njega je taksista preuzeo i odnio, i poslije dan smo dobili rezultate.

Upitan da li se broj obolelih u Švedskoj smanjuje, Laban objašnjava da je na dnevnom nivou između 200 i 300 novozaraženih, ali da se broj umrlih smanjuje.

“Kolektivni imunitet se stekao, ne zna se tačan odnos, ali otprilike je 50 posto zaraženo. Nekih većih posljedica nema, smanjuje se broj umrlih. Ranije je broj žrtava bio na dnevnoj bazi išao i do sto, sada je oko 30, 40, mijenja se iz dana u dan. Ali i dalje su iste mjere ostale, jedan i po do dva metra distance, i to je to. Nema nošenja maski i drugih zaštitnih sredstava”, kaže Laban.

Relativan uspeh švedskog modela, sagovornik Sputnjika objašnjava činjenicom da su Šveđani predostrožan i poslušan narod koji nije sklon nepoštovanju pravila i preporuka nadležnih.

Posljedice korona virusa po ekonomiju ove zemlje, prema njegovim rečima, ne bi ni postojale da industrija nije zavisna od drugih zemalja.

Kako kaže, da se na jednom mjestu proizvodilo „od igle do lokomotive“, industrija ne bi imala nikakvih gubitaka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare