Politika

KO SDP Tuzla: U SDA najglasniji oni koji su primali po 9.000 KM

Kantonalna organizacija SDP-a oglasila se saopćenjem za javnost zbog, kako navode, učestalih medijskih istupa SDA Tuzlanskog kantona u kojima se, iznoseći netačne podatke o 800 smijenjenih ljudi, svjesno i tendenciozno dezavuiše i obmanjuje javnost.

“Patetičnu priču o velikom broju smijenjenih kadrova KO SDA TK zasniva prvenstveno na velikom broju školskih odbora, pri tome ne spominjući da su školskim odborima u osnovnim i srednjim školama istekli mandati, pa je imenovanje novih školskih odbora bio sastavni dio redovne procedure, a nikako smjena. Dakle, cifra od 600 smijenjenih članova školskih odbora je bezočna i namjerna laž u cilju obmane javnosti”, navode iz SDP-a.

Kako su dalje ustvrdili, SDA TK u svojim medijskim istupima ne spominje da je upravo enorman broj članova tih istih školskih odbora dugi niz godina činilo njihovu stranačku infrastrukturu, pa se može i razumjeti njihova velika zabrinutost i panika.

“KO SDA TK ne spominje očajno stanje u osnovnim i srednjim školama koje su njihovi stranački kadrovi ostavili iza sebe, praveći od škola isključivo političke baze a ne mjesta u kojima bi se trebao unaprijedjivati najbitniji kapital svakog društva i države, a to je kvalitetno obrazovanje”, pišu u saopćenju.

Javna preduzeća i ustanove su, kako kažu, imovina svih građana i građanki Tuzlanskog kantona. Dalje pišu da u njima zaista rade čestiti i vrijedni radnici koji su svojim rukama iste podizali i gradili, obično za primanja koja su prosječna ili nešto više od prosjeka.

“U danima u kojima se dešavaju promjene na rukovodećim mjestima, interesantno je da su u KO SDA TK najglasniji oni koji bi trebali biti najtiši i koji su na tim mjestima suprotno zakonu imali enormno visoka primanja koja, prema našim informacijama, dosežu čak i do 9.000 KM mjesečno. Apsurd je tim veći ako znamo da je zakonom propisano da npr. izvršni direktori ne bi smjeli imati plaću veću od ministara u Vladi TK (a koja ne prelazi 2.700 KM). Javnost mora znati da je smjenom samo jednog ovakvog izvršnog direktora, građanima ušteđeno blizu 60.000 KM na godišnjem nivou”, saopćili su iz SDP-a.

Ovo je, kako su zaključili, samo vrh ledenog brijega kada su u pitanju razne nezakonitosti u proteklom periodu u ustanovama i preduzećima, o čemu će javnost biti informisana u narednom periodu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare