Svijet

Ko su stranci koji se bore rame uz rame s Ukrajincima: ima ih već 16.000, među njima su i avanturisti, teroristi i neonacisti, a evo kolika im je plaća

Hiljade ljudi odgovaraju na molbu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da “bilo ko” iz “Europe i svijeta” dođe i bori se zajedno s njegovim narodom protiv invazijskih ruskih snaga. Na brifingu za novinare u subotu, Zelenskyy je zamolio “svakog prijatelja Ukrajine koji se želi pridružiti Ukrajini u odbrani zemlje” da dođe, dodajući da će im dati oružje. “Svako ko brani Ukrajinu je heroj”, rekao je Zelenski, nekoliko dana prije najavivši plaće za borce u visini od 100.000 grivna (3.000 eura) mjesečno. U službenom priopćenju objavljenom u nedjelju izlaže se plan njegove vlade da uspostavi “Međunarodnu legiju za teritorijalnu odbranu Ukrajine”, odjel ukrajinske vojske sastavljen od nedržavnih dobrovoljaca.

Independent navodno “zna za pola tuceta bivših vojnika i običnih civila koji potječu iz zemalja kao što su Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a prikupljaju sredstva kako bi se pridružili najvećem kopnenom ratu u Evropi od Drugog svjetskog rata”. Buzzfeed News je ustvrdio da se grupa od deset veterana snaga za specijalne operacije obučenih u NATO-u iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Njemačke “sprema preći u Ukrajinu” iz Poljske kako bi se pridružila Međunarodnoj legiji.

Prema The Timesu, “stotine Britanaca” su pisale ukrajinskoj ambasadi u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se dobrovoljno prijavili nakon ruske invazije. Vojni izvor je za novine rekao da je 150 bivših padobranaca koji su služili u Afganistanu već na putu da se bore na prvoj crti bojišnice. Britanski državljanin koji se u ponedjeljak pokušava prijaviti u ukrajinsku ambasadu u Londonu rekao je za Sky News da se želi prijaviti jer “izgleda da im treba pomoć. “Mi smo mladi, jaki, spremni muškarci i možemo pomoći, pa zašto ne?”, dodao je. Upitan je li imao vojnu obuku, odgovorio je: “Apsolutno ne”.

Strane vlade, uključujući one iz Latvije i Danske, podržale su apel Ukrajine za inozemnu podršku. Ukrajinska ambasada u Izraelu počela je “aktivno regrutirati” ljude tokom vikenda, izvijestio je The Times of Israel.  Glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je novinarima u ponedjeljak da, iako “u potpunosti prepoznajemo snagu osjećaja da Britanci žele podržati Ukrajince” nakon ruske invazije, “trenutačno ne savjetujemo putovanje u Ukrajinu”. Britanska vojska zabranila je vojnicima i rezervistima da se priključe sukobu. No, prema The Timesu, neimenovani brigadir rekao je da je “čuo priče da neki vojnici razmišljaju o odlasku u Awol kako bi se pridružili borbama protiv Rusije”.

Rusija je pak izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo. “Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (…) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika”, kazao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov te poručio da bi svaki stranac “trebao sedam puta promisliti” prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati “kazneno odgovornima ako ih uhvati”.

Apel za inozemnim pojačanjima je “bez presedana u modernom ratovanju” i “podsjeća na međunarodnu umiješanost u španski građanski rat 1930-ih”, napisao je The Guardian. Doduše, strani državljani “bore se u Ukrajini od 2014.”, kada su pobunjenici koje podržava Rusija zauzeli vladine zgrade u regijama Donjeck i Lugansk, poznatim pod zajedničkim imenom Donbas. No, s obzirom da su ukrajinske ambasade sada “otvoreno uključene u novačenje boraca”, stručnjaci kažu “da je ovo korak daleko iznad ambicija”, izvještava The Washington Post.

Većina stranih boraca koji su trenutno u Ukrajini potječu iz drugih post-sovjetskih država, poput Gruzije i Bjelorusije. Zapadni borci koji su došli u Ukrajinu šarolika su posada. Postoje idealisti koji vjeruju da njihove vlastite zemlje ne čine dovoljno da pomognu Ukrajincima da osiguraju svoju slobodu. Postoje turisti koji skaču iz sukoba u sukob tražeći avanturu, ratne priče i novac. A tu su i ekstremisti koji su vidjeli prilike za povezivanje s krajnje desnim paravojnim skupinama koje se bore u Ukrajini. Naravno, neki od stranaca spadaju u više od jedne kategorije.

Od invazije na Krim 2014. “zelenih malih ljudi” tj. pridošlih paravojnih snaga iz ‘majke Rusije’ i sukoba u Donbasu, procjenjuje se da je 17.000 stranih boraca iz cijelog svijeta stiglo u zemlju, boreći se na obje strane (Zelenski kaže da trenutno ima 16.000 stranih boraca na strani Ukrajine). Zbog ruske invazije je ponovno aktivirana i Gruzijska nacionalna legija — dobrovoljački bataljon vojnika koji je nekoć bio službeni dio ukrajinske vojske, a predvođen je bivšim gruzijskim vojnim časnikom Mamukom Mamulashvilijem, veteranom ruske invazije na Gruziju 2008. koji se nastavio boriti za Ukrajinu. Mamulashvili je za VICE News rekao da se broj prijava za jedinicu povećao i da očekuje da će se još stotinjak novaka iz cijele Europe pojaviti u njegovoj jedinici, stacioniranoj na periferiji Kijeva u narednim sedmicama.

U zoru krvave revolucije na Majdanu 2014., koja je uklonila tadašnjeg ukrajinskog predsjednika koji je upravljao korumpiranim sistemom pod utjecajem Rusije, stranci i iseljenici potrčali su na ulice Kijeva u znak podrške. Ipak, neki upoređuju rat u Ukrajini s frontom u Siriji i Iraku, koji je također privukao ratne ovisnike mnogih vrsta. Osim toga, prošle sedmice je američki influencer vojnog stila života pokrenuo manji incident pošto su ruski mediji iskoristili njegov posjet frontu u Ukrajini kako bi sugerirali da američki plaćenici obučavaju ukrajinske vojnike. Bivši američki vojnik Derrick Bales rekao je za VICE da snima dokumentarac za svoj brend, a ne da trenira nikoga.

S druge strane, više izvješća sugerira da Rusija regrutira novu rundu plaćenika za slanje u Donbas, za šta je ukrajinska vlada službeno optužila Kremlj. Prije nekoliko dana, Daily Beast objavio je da Rusija preraspoređuje vojnike u svojoj Wagner Grupi – kompaniji privatnih vojnika povezanoj s Kremljom – iz Srednjoafričke Republike prema ratu u Ukrajini.

Kacper Rękawek, postdoktorski saradnik Centra za istraživanje ekstremizma na Univerzitetu u Oslu, dokumentirao je i analizirao podatke o kretanju stranih boraca u Ukrajini i kaže da nije iznenađen što je nedavna geopolitička napetost zapela za oko stranaca. “Da, postoji porast interesa, svakako”, rekao je Rękawek, koji je istaknuo da “ovo nije 2014.” i da borci dobrovoljci ne mogu tako lako “jednostavno ući u svoj ured za regrutiranje na ili oko Maidana”, što je bilo uobičajeno tokom ranog haosa revolucije.

Posljednjih godina ukrajinska je vlada poduzela ozbiljne korake kako bi identificirala borce iz inozemstva. No, neki su se provukli kroz pukotine, poput bivšeg američkog vojnika Craiga Langa, kojeg, prema BuzzFeed Newsu, istražuje Ministarstvo pravosuđa za ratne zločine u Donbasu, te otpuštenog marinca i bivšeg člana američke terorističke skupine Ryan Burchfield (kojeg su ukrajinski obavještajci javno deportirali, što je zabilježeno i na video snimci krajem 2020.). Kremlj se često hvatao za takve vrste incidenata kao dokaz da je ukrajinska vlada prepuna nacista, unatoč tome što zemlju vodi židovski predsjednik.

Ipak, to nije spriječilo jedan poznati Telegram kanal povezan s divizijom Atomwaffen – neonacističkom terorističkom grupom čijih nekoliko članova je nekad u prošlosti uhitio FBI – da potakne svoje sljedbenike da se pridruže ukrajinskim ratnim naporima i steknu borbeno iskustvo za budući rasni rat kojem se nadaju u Americi. “Vrijeme je da se žrtvujemo za nacionalsocijalizam!” piše administrator u objavi “dobrodošlice” svojim sljedbenicima, prije nego ih pozove da se pridruže dobrovoljačkom bataljunu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare