Vijesti

Ko su uhapšeni u akciji ‘Magnet’ i za šta se terete?

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine jutros su, u sklopu operativne akcije “Magnet”, na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić. Potom, bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

Riječ je o starom predmetu koji godinama istražuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Tiče se javnih nabavki na KCUS. Istraga u ovom predmetu počela je još u vrijeme dok je Branko Šljivar bio na mjestu glavnog tužioca Kantona Sarajevo. Svi osumnjičeni su uhapšeni. Te će biti sprovedeni u SIPA-u gdje će dati izjave.

Podsjetimo, zanimljivo je da je Muvedeta upravo jedna od šefica na Kliničkom centru u Sarajevu, ali i kućna prijateljica Sebije Izetbegović (SDA).

Bitno je svakako istaknuti da je prijateljica Sebije Izetbegović tokom mandata Farisa Gavrankapetanovića obnašala funkciju direktorice Stručne nemedicinske službe KCUS-a. Međutim, kada je trenutna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović bila na čelu Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, odlučila je da Čedić postavi kao pomoćnicu za ekonomsko-finansijske poslove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare