Vijesti

Koalicija “Pod lupom”: Nagovaranje na glasanje, slikanje listića, glasanje bez dokumenata…

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” objavila je nalaze posmatranja prijevremenih izbora 2023. godine.

Nalazi se odnose na proces glasanja do 14.30 sati i zabilježene izbore nepravilnosti, prenosi FENA.

Koalicija “Pod lupom”: Vraćanje s biračkog mjesta

Na dva biračka mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta. Po jedan slučaj u Bratuncu i Srebreniku. Fotografiranje glasačkih listića je zabilježeno na dva biračka mjesta u Bihaću.

Do deset slučajeva vraćanja birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na 31 posto biračkih mjesta. Više od 10 slučajeva je zabilježeno na jednom biračkom mjestu u Bihaću.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanja na 21,5 posto biračkih mjesta.

Na 23 biračka mjesta, zabilježeno je do deset slučajeva da nije ispoštovana nova procedura pomoći pri glasanju drugih osoba, saopćeno je iz ove koalcije.

Na 45 biračkih mjesta je zabilježeno do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita nagla. Više od 10 slučajeva ove nepravilnosti je zabilježeno na pet biračkih mjesta, tri u Srebreniku i po jedan u Bihaću i Vogošći.

Također, na šest biračkih mjesta je zabilježeno do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta, pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slijepim ili nepismenim biračima. Tri slučaja su zabilježena u Bihaću, dva u Srebreniku i jedan u Bratuncu.

Glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata

Na jednom biračkom mjestu u Bratuncu primijećeno je do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Također, na jednom biračkom mjestu u Bihaću, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića, na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje” u donjem lijevom uglu ne stavlja otisak štambilja pored kojeg se potpisuje.

Posmatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta. Na 11 biračkih mjesta su uložene primjedbe od strane posmatrača.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali građane da prijave sve uočene nepravilnosti putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca “Prijavi izbornu nepravilnost” na web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije “Pod lupom”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare