Politika

Koaliciona idila u Mostaru: SDA Slađana Bevandu drvljem, on njih kamenjem

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda (HDZ) komentarisao je navijačke nerede u Mostaru i narušenu sigurnost, te kazao kako je licemjerno da SDA, koja, kako on tvrdi, "opstruira izbor komesara policije", sada traži njegovu ostavku.

"Veoma je licemjerno od SDA da sada traži moju ostavku, jer upravo ministri SDA u Vladi HNK već dugi niz godina opstruiraju imenovanje bar v. d. komesara policije, a i ostalih tijela MUP-a HNK. A s druge strane je licemjerstvo, jer ne gledaju istim očima na sukobe koji se dešavaju povremeno i u Mostaru, a vjerovatno i svugdje u svijetu", kaže Bavanda.

Priznaje da se sigurnosno stanje pogoršalo, ali tvrdi da policija i MUP HNK rade sve što je u njihovoj moći kako bi stanje sigurnosti bilo na što višem nivou.

"Naravno da ovo nije dobro i naravno da se stanje sigurnosti pogoršalo, ali policija je svoj dio posla odradila, stanje je stavila pod nadzor, privela određeni broj počinitelja i istraga traje dalje te je sve stavljeno u redovite procedure", tvrdi ministar MUP-a HNK.

Zbog toga smatra kako je nekorektno krivicu za stanje u MUP-u HNK prebaciti na druge, pa i na njega, jer tvrdi da se dobro znaju odgovorni za takvo stanje.

"Ja sam više puta upozoravao da smo mi na rubu snaga, da se nosimo s određenim problemima, da nam nedostaje ljudi i kadrova s određenim činovima i da nismo kompletirani u top menadžmentu, odnosno da nemamo ni komesara ni direktora Uprave za administraciju i potporu, ni sekretara ministarstva već neko duže vrijeme. Na takav način ovako važno ministarstvo, koje brine o sigurnosti građana i imovine, teško može funkcionirati", kaže Bevanda.

Ističe da je izgreda u Mostaru bilo i ranije te naglašava da se nijedan ne može opravdati i da policija radi sve što može te da je nekorektno odgovornost prebacivati na druge, nego treba sagledati stanje onakvo kakvo jeste i riješiti ga što prije na dobrobit svih.

"Policija je svaki put reagirala i pronašla počinitelje i moramo malo pogledati oko sebe i vidjeti šta se događa te pokušati ne prebacivati svoju krivicu na druge ljude. Imenovanje komesara policije sam više puta tražio na Vladi HNK i uvijek su to opstruirali ministri iz reda SDA, zbog toga policija HNK nema komesara", zaključio je Bevanda.