Svijet

Koja je uloga Ukrajine u padu aviona u Grčkoj: Poznat i uzrok nesreće

Ukrajinski avion “Antonov” AN-12BK koji je u subotu uveče poletio iz Niša srušio se kod Kavale u Grčkoj. Letjelica je prevozila oružje srpske kompanije “Valir”, a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su prilikom pada tragično nastradali ukrajinski građani. Iako su mnoga pitanja još uvijek bez odgovora, jedno od njih se ističe – kakva je uloga Ukrajine u prevozu srpskog oružja do Bangladeša?

Antonov je poleteo sa aerodroma u Nišu u subotu oko 20.40. On je letio preko Sjeverne Makedonije ka Jordanu, odakle je planirano da se pošiljka transportuje do Bangladeša.

Međutim, pilot je kontroli leta javio da je došlo do kvara zbog kog mora prinudno da sleti. Grčka komanda vazduhoplovstva ponudila je dvije opcije za sletanje – aerodrom u Solunu i kod Kavale. Pilot je odabrao Kavalu jer je bila bliže njegovoj tadašnjoj lokaciji.

Ipak, avion se u letu zapalio i ubrzo srušio na polje u blizini Kavale. Grčki mediji prenijeli su da je riječ o ukrajinskom Antonovu koji je prevozio oružje iz Srbije ka Jordanu.

Ispostavit će se da je dio tih informacija tačan.

Ministar odbrane Srbije sljedećeg dana održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je avion koji se srušio u Grčkoj poletio iz Niša. Prema njegovim riječima, vlasnik letjelice je ukrajinska kompanija “Meridijan LLC”, a u njoj se nalazilo 11,5 tona naoružanja srpske firme “Valir”, čija je krajnja destinacija bio Bangladeš.

Stefanović je istakao da je osam članova posade aviona poginulo, kao i da nisu u pitanju državljani Republike Srbije.

Mladen Bogdanović, direktor firme “Valir” d.o.o. koja je vlasnik pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu koji je pao u Grčkoj kod mjesta Kavala, u izjavi za list “Nova” otkrio je šta se tačno nalazilo u avionu koji je poletio iz Srbije.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. Riječ je o školskim minama na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske“, rekao je Mladen Bogdanović, direktor preduzeća „Valir“ d.o.o.

Po njegovim riječima, prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

“Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poletio avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku”, izjavio je Bogdanović za “Novu”.

Kako je istakao, letjelica je trebalo da stigne u Jordan, a potom da se organizuje prevoz naoružanja do odredišta u Bangladešu, što je komplikovano jer je u pitanju interkontinentalni let.

Nedugo potom, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleg Nikolenko potvrdio je da su u padu aviona tragično nastradali ukrajinski državljani.

„Noćas se na sjeveru Grčke srušio ukrajinski transportni avion AN-12 koji je nosio opasan teret na relaciji Srbija-Jordan-Bangladeš. Posadu je činilo osam državljana Ukrajine. Vjerovatni uzrok nesreće je kvar jednog od motora“, kazao je Nikolenko.

Pored toga, Nikolenko je poručio da je po nalogu ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe u Solunu otvoren operativni štab. Ukrajinski konzuli su tada stigli na mjesto nesreće i u interakciji su sa spasiocima i policijskim organima Grčke kako bi istražili okolnosti pada aviona.

Budući da je riječ o ukrajinskom avionu koji je za Bangladeš prevozio srpsko oružje, otvorila su se pitanja o mogućoj ilegalnoj trgovini zbog čega nije zgoreg podsjetiti na ranija objašnjenja nadležnih – da svaka kompanija koja podnese uredan zahtjev sa sertifikatom i ugovorom o kupoprodaji, pod uslovima da zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS, može izvoziti oružje, te da država Srbija za svaku dalju preprodaju iz zemlje takozvanog krajnjeg korisnika, ne može biti  odgovorna.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare