Puni Gas

Koje automobilske marke proizvode u krizom pogođenom Kazahstanu?

Protesti u “čvrstom rukom vođenim” Kazahstanu su tokom posljednjih dana intenzivirani, a predsjednik države je nedavno proglasio vanredno stanje u dva dijela zemlje.

Nemiri su neposredno inicirani rastom cijena gasa (liquefied petroleum gas – LPG), nakon uklanjanja vještački postavljenih ograničenja visine naknade za ovaj energent, dok je strateški razlog potrebno potražiti u siromaštvu naroda paralelno s nevjerovatnim bogaćenjem oligarhije i porodice čuvenog bivšeg vođe Nazarbajeva i javnim eksponiranjem njegovog potomstva u kontekstu sticanja ogromne imovine za koju je teško objasniti „zakoniti“ način pribavljanja.

Aktuelni predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokaev je nedavno pozvao ruske i snage saveznika da pomognu u gušenju protesta, uz prst krivnje za krizu uperen ka kompanijama KazMunayGas i KazakhGas. Prva je gigantski državni entitet iz svijeta prerade i transporta fosilnih goriva i kao takav preko kćerka firmi kontroliše i neke značajne privredne igrače iz našeg susjedstva, pri čemu mislimo na rumunsku Rompetrol grupu.

Imajući na umu aktuelni društveno-politički trenutak Kazahstana, cijenimo da bi bilo zanimljivo razmotriti i koje to sve globalne kompanije posjeduju organizovanu proizvodnju automobila u toj državi bivšeg Sovjetskog Saveza. Za početak ćemo reći da ti konstruktori imaju svoje centrale u Kini, Koreji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

PROČITAJTE  "Vijetnamski BMW" stiže u Evropu: Dizajn Pininfarine i deset godina garancije

Prema podacima objavljenjim na lokalnom sajtu Automechanika.kz, glavni pokretači privrednog razvoja ove države u prvoj polovini 2021. godine, su bili gradnja i proizvođačka industrija.

Informacije koje prezentuje relevantna kazahstanska institucija pokazuju da je u prvom polugodištu prošle godine, u toj državi došlo do uvećanja obima proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 20,4 odsto, dok je udio automobilske industrije u udio automobilske industrije u tome bio 31.6 odsto. U istom tom periodu, u Kazahstanu je sklopljeno ukupno 39 hiljada vozila, od čega je bilo 34.556 automobila, 4.253 kamiona i 537 autobusa.

Pet najpopularnijih automobilskih brendova koji imaju organizovanu proizvodnju u ovoj azijskoj zemlji jesu: Chevrolet, Hyundai, Kia, JAC i GAZ. Dodatno, tokom prošle godine se započelo s montažom vozila marki Lada i Renault i to u regiji zvanoj Kostanaj. Karoserije namijenjene modelu Lada Granta se proizvode i farbaju u lokalnim okvirima.

Fabrika koju kontroliše zajednički poduhvat General Motorsa i konzorcijuma kazahstanskih firmi je najavljena pretprošle godine i zamišljena je kao mjesto na kom će se sklapati stotinak hiljada Chevroleta godišnje, a koji će biti namijenjeni lokalnim potrebama, ali i izvozu na rusko i okolna tržišta. Ideja je bila da prvi modeli koji krenu s proizvodnih traka budu Cobalt i Malibu, kao i komercijalna vozila Damas i Labo. Kasnije bi se u ciklus uveli i modeli Tracker i Trailblazer.

PROČITAJTE  Prodaja putničkih automobila u EU pala 2,4 posto u 2021.

U pogonima kompanije SaryarkaAvtoProm izgrađenim u Kostanaju je tokom aprila 2021. godine otpočela proizvodnja korejske Kije. Tu montirani primjerci idu na ruke kupaca s kazahstanskog tržišta, a govorimo o sljedećim modelima vozila: Rio, Cerato, Sportage, K5, Sorento i Picanto.

U materijalu koji je tokom jeseni za nama objavljen na sajtu Neftegazru.com piše da je u planu za 2022. i 2023. godinu, pokretanje proizvodnje električnih automobila. Izjavu za pomenuti portal je dao kazahstanski zvaničnik Kairbek Uškenbajev uz citat njegovog izlaganja u kom se najavljuje početak sklapanja modela Hyundai Ioniq (2022) i KIA EV6 (2023).

Dodaćemo i da se pojedine komponente za teškaše iz Kamazovog programa proizvode u Kazahstanu. Konkretno, riječ je o fabrici KamLitKZ, odakle se gotovi proizvodi otpremaju ka fabrici u Ruskoj Federaciji, gdje se ugrađuju direktno na vozila Kamaza, prenosi AutoRepublika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare