Magazin

Koji su simptomi i kako se izboriti s proljetnim umorom?

Proljetni umor prepoznat ćete po malaksalosti, kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje.

Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promjenu vremena osjeti kao drastičnu promjenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, proljetni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja i pad imuniteta, prenosi B92. S obzirom da je proljetni umor gotovo nemoguće izbjeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posljedicama umora, a jedna od prvih je promjena načina ishrane.

Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vrijeme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji stiže s proljećem.

Ovih dana, ishrana bi trebalo da se bazira na svježem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina.

Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osećaj sitosti.

Gazirana pića zamijenite svježe cijeđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem nakratko osjetiti da ste se riješili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje.

Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju, te unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Pored zdrave ishrane, vrijeme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam. Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnog sna.

Ako uvedete ove male i zdrave promjene, umor će proći gotovo neprimjetno.