Vijesti

Kojović: Bojim se da bojkot izbora u Srebrenici nije dobro promišljen

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu BiH, gost je večerašnjeg “Politbiroa uživo” s Bakirom Hadžiomerovićem.

Kojović je odmah na početku govorio o ponovljenim izborima u Srebrenici i bojkotu probosanskih stranaka koji je podržala i Naša stranka.

Kojović kaže da su bojkot podržali jer je to bila odluka lokalnih ljudi.

“Mi smo dosta rano izašli s podrškom Aliji Tabakoviću, iako je kandidat SDA. Smatrali smo da je Srebrenica jedno specijalno mjesto gdje se odlučuje o nekim civilizacijskim pitanjima kao što je priznanje genocida. Međutim, ja moram priznati, bio sam za vrijeme kampanje u Srebrenici nekoliko puta, i svjedočio sam zaista flagrantnim, masovnim kršenjima zakona u kojima učestvuju organi općine i policijske stanice. Izdaju se dokumenti koji su neophodni za glasanje, vidio sam službene automobile koji dovoze glasače iz Srbije… Ne znam da li je ovo najpametniji potez, ja nisam uvjeren. Ali kao što smo rekli na sastanku, kakva god bude odluka lokalnih ljudi, Tabakovića i Durakovića, da ćemo to podržati”, rekao je Kojović.

Na pitanje ko će sad predstavljati Bošnjake, ako će svi odbiti mandate, kazao je:

“To je poruka koja pokazuje potpuno nepovjerenje u sistem, nemogućnost učestvovanja u demokratskom procesu. I iskreno, ovo je prvi put da imamo takvu situaciju i to u Srebrenici. Ne znam kako će se to odraziti na situaciju. Naša posljednja nada je da će Ustavni sud reagirati na neki način, ponoviti izbore… Mislim da ovo kako je sada nije dobro promišljeno do kraja. Nije razmatrano kako završava ovo u smislu ako nema nijednog odbornika Bošnjaka”, kazao je Kojović.

On je istakao da je problem Srebrenice dubok.

“Srebrenica se u fokus vraća pred izbore. U međuvremenu se spominje. Nije uvijek tako bilo. U vrijeme kada je premijer FBiH bio Nermin Nikšić (SDP), tada je Federacija aktivno pomagala Srebrenicu tri godine i uspjelo se napraviti da Ćamil Duraković bude načelnik”, naglasio je Kojović te dodao:

“U Srebrenici ne postoji trafika. Jedan od stubova nekog života normalnog čovjeka – ustaneš ujutro, kupiš novine, cigare, sjedneš popiješ kafu… Mene zanima koliko košta održavanje trafike godišnje? Ako to znači neku vrstu simboličkog poteza koji kaže: ovdje postoji život, ovdje će ljudi živjeti normalne živote… Država nije u stanju otvoriti trafiku. Možda je trivijalno, ali nije. To je pokazatelj da nema života”, zaključio je predsjednik Naše stranke.

Upitan da li su se neke stranke uplašile da kažu da nisu za bojkot, odnosno da budu kontra SDA, Kojović je rekao:

“Postoje dvije tačke u BiH gdje smo mi ustvari bili u koaliciji sa SDA. Jedna je Srebrenica, a druga Velika Kladuša, kontra Fikreta Abdića. To su neke sredine u kojima je moralni izbor vrlo jednostavan za nas, tu nemamo problem stati uz SDA”, zaključio je Kojović.Povezani postovi: