Kultura

Kokan Mladenović: Moramo da zbacimo „životinje ravnopravnije od drugih“

Maja Pelević je napisala komad o nama. Otkud, onda, konji u naslovu? Kako smo to dozvolili sebi da na leđima nosimo sav šljam ovoga svijeta, koji uživa u sedlu dok se mi znojimo, kasamo, galopiramo i poslušno idemo tamo gdje nam se kaže, komentirao je za Novu.rs reditelj Kokan Mladenović predstavu “Konji ubijaju, zar ne?”.

“‘Sve su životinje ravnopravne, samo su neke ravnopravnije od drugih’, kaže Orvel. E, pa baš te ‘ravnopravnije od drugih’ moramo da zbacimo sa sebe prije nego što završimo u nekoj klanici. ‘Ko bude jeo moje meso – osjeetit će ukus slobode!’, izgovara glavna junakinja našeg komada, na kraju predstave. Taj zaboravljeni ukus slobode je ono što bih volio da vam ostane u ustima, da bismo, jednom, opet postali ljudi”, dodaje Mladenović.

PROČITAJTE  Kokan Mladenović: Srbija klizi ka građanskom ratu. I to je najgori mogući scenarij

Predstava je inspirisana romanom „Konje ubijaju, zar ne?“ Horacea McCoya po kojem je snimljen film u režiji Sidneya Polaka, a Pelević je napisala savremenu verziju, u duhu našeg vremena.

Na čelu glumačkog ansambla je specijalni gost naš glumac Emir Hadžihafizbegović, a ostale uloge igraju Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare