Životni stil

Kolač za početnike: Torta od sira koja se ne peče

Sastojci:

  • 180 g zobenog keksa
  • 80 g maslaca
  • 250 g mascarponea
  • 250 g posnog ili svježeg sira
  • 350 g kremastog sira (npr. namaz Philadelphia)
  • 150 g kristalnog šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • sok od jedne limete
  • 3 lista želatine
  • 2 kašike toplog slatkog vrhnja ili mlijeka
  • 1 mango
  • 1 kašičica šećera
  • 4 kašike džema od šumskog voća kao prilog

Priprema:

  1. Otopite maslac i dodajte isjeckane kekse. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. U kalup stavite keks i kašikom pritišćite smjesu dok ne dobijete kompaktnu i homogenu smjesu. Ostavite u frižider.
  2. Namočite listove želatine u hladnoj vodi. Izmiksajte tri vrste sira i kristalni šećer. Kada dobijete homogenu smjesu, dodajte koricu od limuna i sok od limete.
  3. U čaši otopite namočenu želatinu i ulijte u dvije kašike zagrijanog vrhnja ili mlijeka. Pomiješajte s tri kašike mješavine sira i miješajte. Promiješajte sve zajedno i stavite mješavinu u kalup na podlogu od keksa. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider najmanje 12 sati da se ohladi.
  4. Nakon toga, izvadite tortu i premažite je džemom.