Politika

Kolegij Tužilaštva BiH: Tužiteljska norma u Posebnom odjelu za ratne zločine 95,68 posto

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, zajedno sa rukovoditeljem Posebnog odjela za ratne zločine Milankom Kajganićem i šefovima odsjeka Ibrom Bulićem i Sanjom Jukić, održala je kolegij svih tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine.

Razgovarano je o realizaciji obaveza i aktivnosti u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, te je zaključeno da su realizirane sve aktivnosti i obaveze Tužiteljstva BiH tražene u Revidiranoj strategiji, kao i aktivnosti koje se odnose na osobe sa standardnom oznakom “A”.

Istaknuto je da su, uprkos objektivnim teškoćama i ograničenjima zbog pandemije Covid-19, ostvareni rezultati sa brojem optuženih skoro kao i u 2019. godini, te je ostvarena tužiteljska norma u Posebnom odjelu za ratne zločine od 95,68 posto, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Na kolegiju su analizirani rezultati rada u prethodnoj godini, te je istaknuto da je zbog nezakazivanja ročišta od Suda BiH u prošloj godini, evidentan zastoj u sudskom procesuiranju najsloženijih predmeta sa velikim brojem optuženih osoba, što stvara negativnu percepciju naročito u populaciji žrtava i oštećenih osoba.

Tužitelji na kolegiju su konstatirali da se aktivno radilo na realizaciji i ispunjenu preporuka iz Izvještaja o napretku sutkinje Joanne Korner, o čemu će detaljno biti informiran VSTVBiH.

Također, razmatrani su planovi i aktivnosti za rad u 2021. godini, gdje će prioritet u radu biti stavljen na najsloženije predmete kao i predmete u kojima su evidentirane osobe sa standardnom oznakom “A”.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, uprkos objektivnim poteškoćama prouzročenih pandemijom, nastavlja intenzivan rad na predmetima ratnih zločina, kao i u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, te saradnji sa predstavnicima žrtava i oštećenih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare