Region

Kolika je izlaznost u Srbiji. Đilas tvrdi nikada manja i da je bojkot uspio. Poslao je oštru poruku Vučiću

Predsjedavajući opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas izjavio je večeras da, prema posljednjim podacima i projekcijama kojim raspolažu, izlaznost birača u Srbiji nije premašio 42 odsto, a u Beogradu 36 odsto, premda iz Srpske napredne stranke Aleksndra Vučića tvrde da je izlaznost 50,2.

Đilas je na konferenciji za štampu poslije zatvaranja birališta rekao da je time „Srbija nedvosmisleno rekla ‘Ne!’ (predsjedniku Srbije) Aleksandru Vučiću“, procijenio da je bojkot uspio i da vlast koja će biti formirana neće imati legitimitet.

Rekao je da su podaci koje je iznio, dobijeni od posmatrača koji su vodili evidenciju broja izašlih birača, da su podatke za Beograd vodili „iz sata u sat“.

„Bojkot je time ispunio smisao. Mi smo dobijali informacije o prijetnjama, ‘bugarskom vozu’, pojedincima koji su glasali više puta… Sve to je zvanično zabilježeno na više od pet odsto birališta. U posljednja tri sata nastupila je otimačina, kada je režim upao u paniku, pa je biležen rast (broja izašlih) od pet odsto na sat, uz potpuno prazna biračka mjesta“, rekao je Đilas.

PROČITAJTE  Ana Brnabić slama srca: Tužna sam. Vidjela sam slike bake koja nije mogla na ručak zbog protesta

Ocijenio je da su današnji izbori sa „najmanjom izlaznošću (birača) u historiji moderne Srbije“ i da iz trenutne, kako je ocijenio, krize postoje „samo dva puta“.

„Prvi je produbljavanje krize, povećanje agresija, podizanje tenzija. To nikome neće donijeti dobro. Drugi je izgradnja jasnih mehanizama, oslobadjanje medija, oslobađanje ljudi… Pripreme za održavanje slobodnih izbora“, naveo je Đilas.

Pozvao je predstavnike Evropskog parlamenta koji je poslao misiju na posmatranje izbora, da sa formalnih pređu na suštinske razgovore, i da se, po modelima „koji postoje na području Zapadnog Balkana“, dođe do mogućnosti za održavanje „fer i poštenih slobodnih izbora“.

„Bez pritiska demokratskog svijeta to će ići znatno teže“, naveo je Đilas i kazao da je ovo poljednji put da je učić ovako pobijedio.

PROČITAJTE  Nakon što je podržao poteste, krenuo napad na Novaka Đokovića. Udarili su mu na porodicu

Predsjednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, kazao je da će SzS od sutra „boriti za slobodnu Srbiju“ i neće priznavati Skupštinu i Vladu koje će biti formirane na osnovu današnjih izbora, dok je predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocijenio da je bojkot uspio već „danom predaja lista“, a ne saopštavanjem broja izašlih glasača.

„Vidjeli smo ko će predstavljati kredibilnu opoziciju. Izlaznost je mogla da bude i 80 odsto – to ništa ne znači ako su neregularni… Suština je da ni u jednom od tri segmenta nemamo preduslove za slobodne izbore: ni slobodu informisanja, izjašnjavanja ili regularnu izbornu administraciju“, kazao je Lutovac.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare