Svijet

Koliko će svijet koštati sve duži rat u Ukrajini?

Opaki epicentar rata u Ukrajini sada leži u spaljenim gradovima istoka i juga. Ali odjek sukoba se širi na način da će malo ljudi na Zemlji – od onih u malom grada u Americi do onih u Africi pogođenih siromaštvom – ostaviti netaknutim, piše CNN u svojoj analizi.

Mnogi ratovi, od Prvog svjetskog rata do sukoba u Iraku, na prvi pogled su izgledali kao da će sigurno brzo završiti kratkim, nasilnim šokom. Ali često takva predviđanja ne uzimaju u obzir dugotrajne domino efekte koji uzrokuju dalekosežne političke, ekonomske i humanitarne efekte.

Ruski rat protiv Ukrajine prati ovaj obrazac. Nakon što je počeo sa predviđanjima o blickrigu za zauzimanje Kijeva prije dva mjeseca, rat se dešava sedmicama i mjesecima, ako možda će trajati i duže.

S obzirom na žestoki napad ruskog predsjednika Vladimira Putina na civile, to će značiti mnogo više mrtvih u Ukrajini i gotovo neizbježno više zvjerstava i ratnih zločina. Postojat će uvijek prisutna opasnost da se rat prelije i izazove širi požar – kako vojno, tako i u rastućem obračunu oko ruskog izvoza energije, koji je Evropi prijeko potreban.

Svaki put kada su dvije nuklearne sile velike poput Rusije i SAD i u indirektnom sukobu, kao što je slučaj s ukrajinskim ratom, s obzirom na masovnu injekciju oružja od strane Washingtona u Ukrajinu, ostaje mogućnost i direktne konfrontacije.

A duži rat znači više neizvjesnosti za zapadne lidere.

Globalna nesigurnost oko hrane će se vjerovatno pogoršati zbog uništene ukrajinske žetve, što bi potencijalno moglo doprinijeti destabilizaciji i nemirima širom svijeta.

U SAD će to također koštati ljude koji se već bore s inflacijom, rastućim računima za namirnice i rastućim troškovima punjenja svojih rezervoara za plin, što bi moglo predstavljati ogromne političke probleme za predsjednika Joea Bidena u srednjoročnoj izbornoj godini.

Zašto će se rat odugovlačiti

Postoji jedan suštinski razlog zašto će se rat odugovlačiti.

Strateška slika Ukrajine, sa zemljom daleko od poraza i osvajačem koji još nije pobijeđen, znači da nijedna strana nema gorući poticaj da nastavi hitnu diplomatiju za okončanje rata.

Ukrajina nema povjerenja u Putina nakon njegove ničim izazvane invazije, koja je trebala slomiti njenu nezavisnost i nacionalni identitet, i pokolja koji je nastao u zemlji. Herojstvo njene građanske vojske i ubrzani tok ofanzivnog zapadnog oružja ohrabruju nade u pobjedu u Kijevu.

Putin, u međuvremenu, još nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon ponižavajućeg povlačenja iz predgrađa Kijeva. Uprkos prijavljenim velikim gubicima u ljudstvu i materijalu, njegovi generali su postavili nove ratne ciljeve za njihove trupe – zauzimanje cijele južne ukrajinske obale – da ‘zadave’ zemlju odsijecanjem njenog pristupa Crnom moru.

Sjedinjene Države su prepoznale ovaj razvoj događaja promjenom u strategiji iznesenoj ove sedmice koja nastoji da iskoristi efikasan proxy rat da oslabi Rusiju toliko ozbiljno da više ne može prijetiti Evropi.

Ali Ukrajina strahuje od proširenja bojnog polja. Zvaničnici su u srijedu upozorili na mogući novi front na jugozapadu duž moldavske granice, koji uključuje prorusku enklavu Pridnjestrovlje.

A prijetnja punog energetskog rata koji bi mogao izazvati recesiju i ozbiljne poteškoće u Evropi – i negativne posljedice u SAD – postala je vjerovatnija u srijedu kada je Rusija prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, dvije članice NATO-a koje su nekada bile u orbiti Sovjetskog Saveza.

Svi pati od dužeg rata

Primarni rezultat dužeg rata – onog koji je već pokazao neke od najgorih zločina u Evropi od nacističke ere – tragično će značiti da će mnogo više Ukrajinaca biti ubijeno ili protjerano iz svojih domova. Ali lišavanje i prijetnja životu neće biti ograničeni unutar granica zemlje.

Indikacije da će rat trajati mjesecima pogoršat će sve strašnije ekonomske šokove. Svjetska banka je, na primjer, u srijedu upozorila da je sukob već izazvao najveći skok cijena roba u posljednjih 50 godina. U SAD to znači skuplje račune za namirnice za Amerikance – i dublje političke glavobolje za Bidena.

Ali gore je u zemljama u razvoju. Rastuće cijene žitarica u zemljama pogođenim siromaštvom i ionako lošom ishranom predstavljaju pitanje života i smrti za milione ljudi.

Brze naznake širenja otiska ukrajinskog rata u srijedu poklopile su se s još više zveckanja nuklearnom sabljom od strane Putina, koji je upozorio da će se ruski neprijatelji koji su se miješali u Ukrajini suočiti s velikom cijenom.

“Imamo sve alate za ovo. One kojima se niko ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti. Koristit ćemo ih ako bude potrebno”, rekao je Putin.

Zastrašujuća retorika može biti znak da Rusija osjeća pritisak jer su njeni ciljevi za invaziju do sada bili ispod njenih očekivanja. Ali njegove riječi su zabrinjavajući podsjetnik na stalnu opasnost od eskalacije sukoba, posebno jer SAD testiraju ruske crvene linije svojim slanjem sistema naoružanja koji se slijeva u Ukrajinu.

U Vašingtonu i Moskvi sada postoji opće priznanje da se ovaj rat odnosi na mnogo više od same Ukrajine, i da bi mogao biti početni angažman u produženoj i široj geopolitičkoj borbi.

“Ako se Rusija izvuče bez posljedica, onda ide i takozvani međunarodni poredak, a ako se to dogodi, onda ulazimo u eru ozbiljno povećane nestabilnosti”, rekao je predsjedavajući Združenog generalštabova general Mark Milley za CNN u utorak.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss upozorila je svijet mora biti spreman na “dugotrajno” protiv Putina, kojeg je opisala kao “očajnog operatera skitnica”. Ona je tvrdila da Zapad ne treba samo da naoružava Ukrajinu već i nacije na Zapadnom Balkanu, Moldaviji i Gruziji kako bi se suprotstavio ruskoj prijetnji – što je navelo Moskvu da upozori da stranci ne bi trebali “pumpati” te zemlje oružjem.

“Geopolitika se vratila”, rekla je Truss u govoru u Londonu. “Nakon Hladnog rata mislili smo da će se mir, stabilnost i prosperitet neumoljivo širiti širom svijeta… Prevarili smo se.”

Ruski vrh također cijeni šire dimenzije sukoba koji je uništio sigurnost svijeta nakon Hladnog rata i pretvorio njihovu zemlju u međunarodnog pariju.

“Sada smo u ratu sa cijelim svijetom”, rekao je visoki ruski general Rustam Minnekaev u komentarima koje citiraju Financial Times i B.Z. novine u Berlinu.

Šta će duži rat značiti za Amerikance

Pod pretpostavkom da Biden uspije u svom primarnom cilju sprječavanja katastrofalnog direktnog sukoba između dvije najjače nuklearno naoružane supersile, učinak dužeg rata u Ukrajini u SAD će biti uglavnom ekonomski i politički.

To će duboko dirnuti živote Amerikanaca – i Bidenove vlastite političke izglede, ne samo u srednjoročnoj izbornoj godini za koju se predviđa da će donijeti velike gubitke za demokrate, već i uoči njegove moguće utrke za reizbor 2024. godine.

Upozorenje Svjetske banke o cijenama roba sigurno je uznemirilo Bijelu kuću i naglasilo činjenicu da je Ukrajina najgore mjesto za izbijanje rata u vrijeme ionako visokih cijena hrane i energenata. To je zato što je Rusija, koja se sada suočava sa slamajućim zapadnim sankcijama, glavni izvoznik prirodnog gasa, nafte i uglja. Ukrajina – “korpa Evrope” – je ključni izvor pšenice i kukuruza. Vjerovatni poremećaj u ovoj godini mogao bi biti katastrofalan.

S obzirom na to da je inflacija već na najvišim nivoima od 1980-ih, Biden je optužen da narušava ekonomiju, uprkos snažnom općem oporavku od pandemije i historijskom broju otvaranja novih radnih mjesta.

Još jedan val poskupljenja hrane u predizbornim izborima mogao bi pogubiti kandidate demokrata u Kongresu.

Do sada, Biden pokušava sumnjivu strategiju okrivljavanja visoke inflacije za rat, nazivajući to “Putinovim povećanjem cijena”, iako su visoke cijene prethodile invaziji.

Malo je vjerovatno da će takva nijansa preživjeti brutalnu stvarnost predizbornog traga, gdje se republikanci već oslanjaju na jednostavnu poruku o rastućim računima za namirnice, što bi pokušaje demokrata da ih vežu za ekstremizam bivšeg predsjednika Donalda Trumpa moglo učiniti manje istaknutim.

Rat bi također mogao naštetiti Bidenu mimo njegovog ekonomskog uticaja.

Predsjednik je ujedinio zapadnu alijansu iza napora da kazni i izoluje Putina, što je vratilo reputaciju spoljnopolitičkih poteza koji su teško ukaljani neuspješnim američkim povlačenjem iz Afganistana prošle godine.

Ali nedavne ankete pokazuju da je rat daleko od političke pobjede za predsjednika, čak iako je ostao pri svojoj riječi da drži američke vojnike dalje od borbe. Kada je pobijedio Trumpa 2020., nijedan glasač nije pomislio da se potpisuje za proxy rat u Evropi s Rusijom, a još manje za reprizu Hladnog rata i nuklearne retorike koja ledi krv i koja može trajati barem dok je Putin na vlasti.

Šokantan preokret događaja u Evropi podsjetnik je da se najbolje osmišljeni planovi predsjednika uvijek poništavaju – i kako je Bidenova administracija bila talac događaja izvan njene kontrole.

Ali upitno je koliko dugo će pažnja američkih glasača ostati na ratu u Ukrajini s obzirom na borbe s kojima se mnogi suočavaju kod kuće. Ako vidljivost rata izblijedi kako se degeneriše u dugotrajni sukob, Bidenovi napori da svali krivicu na Putina za ekonomski udarac će postati teži.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare