Google otpušta 12.000 radnika
IT

Koliko Google prikuplja podataka: Aplikacija daje zvučni signal kada vaš uređaj kontaktira server i ne prestaje se oglašavati

Programer Bert Hubert, poznat i kao autor servisa PowerDNS, izradio je aplikaciju koja jasno prikazuje koliko podataka se šalje u Google svakog trenutka koji većina korisnika provede online.

Njegova ideja prilično je jednostavna: prikupio je sve IP adrese Googleovih servera za razne namjene, a potom isprogramirao aplikaciju tako da proizvede zvuk svaki put kada računar s tim adresama stupi u kontakt, piše See Biz.

Demo je, kao što možda možete pretpostaviti, ispao prilično bučan. Tokom rada u Google Chrome, zvuk slanja podataka na Googleove servere javljao se gotovo konstantno. Na kritiku da je to tako jer je korišten upravo Chrome, Hubert je odgovorio sličnim zapisom nastalim prilikom korištenja Firefoxa – zvukovi nisu bili ništa rjeđi ni tada.

Aplikacija se oglašavala prilikom kucanja svakog pojedinog slova u pretraživač, jer browser tokom toga poziva prijedloge za dopunjavanje pojam za pretragu. Nakon toga, gotovo svaki klik na webu na određeni je način izazivao reakcije od Googleovih servera, pa tako i generisao zvuk iz aplikacije. To se vjerovatno događalo zbog analize posjeta koju vrši Google Analytics.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare