Zdrava hrana

Koliko jaja biste trebali dnevno pojesti

Kao prvo, kada pitamo koliko dnevno treba pojesti jaja, ne mislimo na bjelanjke, mislimo na cijelo jaje. Znamo da ste možda čuli glasine o kolesterolu u žumanjcima koje su vas prestrašile. Iako nećemo poreći da u žumanjcima ima kolesterola, istraživanja pokazuju da kolesterol iz pojedinih namirnica minimalno utječe na razinu kolesterola u krvi.

"Jaja su u prošlosti bila na lošem glasu. Mnogi ljudi još uvijek misle da jaja mogu povisiti razinu kolesterola, ali to zapravo nije istina. Dijetalni kolesterol zapravo poboljšava vaš profil kolesterola", objasnila je Keri Glassman, nutricionistica i osnivačica Nutritious Lifea.

Mnogi dijetetičari, poput Glassman, i dalje ističu obilje zdravstvenih blagodati koje jaja mogu pružiti vašem organizmu. Žumanjci su puni zdravih masnih kiselina i mikronutrijenata poput B vitamina te selena koji je dobar za jačanje imuniteta. Ona su i jedan od najboljih bioraspoloživih izvora jeftinih bjelančevina i kolina za poticanje metabolizma.

Ali to što jaja imaju brojne zdravstvene koristi ne znači da biste ih trebali jesti u (pre)velikim količinama. Zapravo postoji ograničenje koliko biste jaja trebali dnevno pojesti ako želite iskoristiti najbolje iz njih.

Na stranu korist od žumanjka, američko udruženje za srce i dalje savjetuje da se ne konzumira više od 300 miligrama dijetalnog kolesterola dnevno. Dodatno, USDA-ine prehrambene smjernice potiču Amerikance da "jedu što manje dijetalnog kolesterola" kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti. Budući da jaja imaju oko 185 miligrama kolesterola, White preporučuje ograničenje dnevne konzumacije na jedno i pol jaje, ako pritom za ostatak obroka odaberete hranu s niskim udjelom kolesterola.

Studije podupiru ovu preporuku. Jedna od njih je i studija objavljena u JAMA-i koja je otkrila da konzumacija visoke razine dijetalnog kolesterola - i posebno jaja - može povećati rizik od srčanih bolesti i smrti. Što znači da svakako vrijedi paziti na konzumaciju jaja.

No, ako jedete samo bjelanjke, onda možete pojesti više od jednog i pol. U jednom bjelanjku ima otprilike 3 grama proteina - upola manje nego u cijelom jajetu - pa je važno držati se konzumacije 8 ili manje bjelanjaka dnevno, piše Eat This, Not That.