BHDoktor

Koliko šoljica kafe dnevno je dobro za zdravlje?

koliko šoljica kafe

Ljubitelji kafe ni ne shvataju kakve koristi organizmu može donijeti razumna i uravnotežena upotreba ovog pića. O tome svjedoči studija koju je ISIC sproveo na uzorku od 4.000 potrošača u 10 evropskih zemalja: 7 od 10 Evropljana vjeruje da vodi zdrav način života, ali više od polovine ispitanih ne zna kakve koristi može donijeti ispijanje kafe na sadržaj antioksidanata i drugih biološki aktivnih materija. Ipak, dilema je koliko šoljica kafe dnevno treba piti?

Zdravstvene prednosti kafe:

Povećanje energije. Kofein u kafi može okrijepiti i poboljšati raspoloženje.

Poboljšanje kognitivnih funkcija. Kofein također može pozitivno utjecati na koncentraciju i reakciju.

Ubrzanje metabolizma. Kafa poboljšava metaboličke procese i pomaže u gubitku težine.

Studije su pokazale da umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 25%. Ispijanje kafe može smanjiti rizik od razvoja niza drugih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Međutim, imajte na umu da previše kafe može dovesti do neželjenih efekata kao što su nesanica, nervoza, ubrzan rad srca i drhtanje ruku. Također, osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta, visokog krvnog pritiska ili trudnice treba da ograniče kafu u ishrani. Koliko šoljica kafe je onda optimalno? Generalno, umjerena konzumacija ovog pića (1-2 šoljice dnevno) može imati blagotvorne efekte.