Politika

Koliko zemlje plaćaju ‘članiranu’ u OHR-u? Rusija svoju nije platila i šta to sad znači: Traži se način da je uklone…

Tvrdnje američkog ambasadora u BiH da Rusija nije više član UO Vijeća za implementaciju mira, ruska ambasada demantuje. Ali, hoće li tako i ostati i šta bi značio odlazak Rusije iz PIC-a?

„Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora zemalja članica PIC-a. Isto tako, Rusija nije uplatila članarinu, da je tako nazovemo, prema OHR-u, koja se primjenjuje za sve članice PIC-a. Tako da je za pretpostaviti da se Rusija povukla iz PIC-a“, rekao je amabsador SAD u BiH, Michael Muprhy, tokom boravka u Banjaluci, upućujući novinare, da za sve dalje informacije, „pitaju Ruse“, piše Deutsche Welle.

Rusija: Ne postoji mehanizam za suspenziju

Iz ruske ambasade u BiH demantuju ove navode, ali bez detalja. Poručuju da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira i da ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ovog tijela.

„Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Christiana Schmidta, kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. To ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Schmidtom, ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju“, poručuju iz amabsade Rusije u BiH.

Ukoliko zaista Rusija više ne bude učestvovala u radu UO Savjeta za implementaciju mira, to će otvoriti pitanje i daljeg članstva Rusije u PIC-u.

Čija će biti zadnja

„Zanimljiva situacija u kojoj ćemo vidjeti čija će riječ biti presudna. Rusija nonšalantno ne plaća članarinu, a pri tome smatra da je niko ne može izbaciti iz PIC-a. I time nastoji pokazati zube upravo na BiH. Na drugoj strani, dio međunarodne zajednice traži pravno rješenje za status Rusije u PIC-u“, kaže analitičarka Tanja Topić.

Inače, budžet OHR-a za ovu godinu iznosi nešto više od 5,3 miliona eura, od čega Ruska Federacija ima najmanje „učešće“. Prema podacima koje smo dobili iz OHR-a, može se vidjeti da pojedinačno po zemljama, najviše sredstava izdvajaju SAD. EU učestvuje sa 47 posto, SAD 22, Japan 10, Velika Britanija 6,6, Kanada 3 posto i Rusija sa 1,2 posto. Finansijsko učešće Rusije u ovom tijelu je oko 63 hiljada eura, godišnje.

Iz OHR-a nam nisu potvrdili ali ni demantovali da li je Rusija uplatila članstvo za ovu godinu a o tom detalju ne oglašava se ni ruska strana.

Poguban potez

„Izbacivanje Rusije iz PIC-a bilo bi pogubno za pojedine političke aktere u BiH, koji su se zdušno oslanjali na njenu podršku. I dok bi se jednima smrklo, drugima bi svanulo. Mislim da će ovaj status biti uskoro riješen i da bi prevagu, ukoliko potraje rat u Ukrajini, mogla odnijeti upravo ona strana međunarodne zajednice koju predvodi SAD“, zaključuje Topić.

OHR, kako navode iz ove institucije, djeluje u pravcu momenta kad Bosna i Hercegovina bude u mogućnosti preuzeti potpunu odgovornost za svoje poslove. Prema Aneksu 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, OHR ima status diplomatske misije u Bosni i Hercegovini, a Savjet za implementaciju mira je s ciljem podrške provedbe Dejtonskog sporazuma, nastao u Londonu decembra 1995. godine. Čini ga 55 zemalja i organizacija članica, dok upravni odbor čini njih 11.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare