Vijesti

Kolinda kaže da bi Bidenu trebalo nametnuti temu položaja konstitutivnih naroda u BiH: To je nama iznimno važno

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je predsjedničke izbore u SAD, te pobjedu Joe Bidena.

U svom komentaru za RTL Grabar-Kitarović nije mogla da ne spomene BiH i položaj Hrvata u našoj zemlji. To bi, kako ona kaže, morala biti prioritetna tema za hrvatske vlasti s novim predsjednikom SAD.

Prvo je pričala o tome kako poznaje Bidena.

“Izabranog predsjednika Bidena poznajem već godinama, još kad sam bila ambasadorica u SAD, pomoćnica glavnog sekretara NATO-a i naravno, nakon njegova dolaska u Zagreb 2015. godine. On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu”, kaže Grabar-Kitarović.

Poznaje i Trumpa, pa ga i pohvalila.

“Ponovit ću ono što sam rekla kad je izabran predsjednik Trump pa su me neki krivo shvatili. No Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike, već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo insistirati na pitanjima koja su nam bitna. Valja reći da je predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati”, rekla je ona.

Potom se osvrnula i na to šta bi kao teme trebalo nametnuti Bidenu.

“Ono što će nam biti iznimno bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o jugoistočnoj Evropi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma”, navela je Kolinda za RTL.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare