Svijet

Komandant ukrajinskih marinaca pisao papi Franji: Mariupolj je pakao na zemlji. Spasite ljude iz ruku Sotone

Komandant jedinice ukrajinskih marinaca u opkoljenom gradu Mariupolju napisao je pismo papi Franji u kojem ga poziva da spasi ljude koji su ostali u gradu pod teškim bombardiranjem.

U pismu, objavljenom na internet stranici Ukrainska pravda, Serhii Volyna, komandant 36. zasebne brigade marinaca, napisao je: "Nisam vidio vaše pozive svijetu i nisam pročitao sve vaše posljednje izjave, borio sam se više od 50 dana u potpunom okruženju i sve za što imam vremena je žestoka bitka za svaki metar grada okruženog neprijateljem", piše CNN.

Volyna je rekao da je spreman "boriti se do kraja", unatoč stalnoj artiljerijskoj i raketnoj paljbi, nedostatku vode, hrane i lijekova, dodajući: "Vjerovatno ste puno toga vidjeli u životu. Ali siguran sam da nikada niste vidjeli šta se događa u Mariupolju. Jer tako izgleda pakao na Zemlji. Imam malo vremena da opišem sve strahote koje vidim ovdje svaki dan. U tvornici [Azovstal] žene s djecom i bebama žive u bunkerima. U gladi i hladnoći . Svaki dan na meti neprijateljske avijacije. Ranjenici umiru svaki dan jer nema lijekova, nema vode, nema hrane."

Komandant je aludirao na dramsko pozorište u Mariupolju koje je pogođeno ruskim udarom dok se koristilo kao sklonište za civile u martu.

"Došlo je vrijeme kada molitva nije dovoljna", rekao je Volyna. "Pomozite ih spasiti. Nakon bombardiranja dramskog pozorišta, niko ne vjeruje ruskim okupatorima. Iznesite istinu u svijet, evakuirajte ljude i spasite njihove živote iz ruku Sotone, koji želi spaliti sve živo."