Politika

Komšić: Bog zna šta će sve izaći u narednim danima. Neki u ‘evropski prijatelji’ su zaboravili iskustvo s Hitlerom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je danas “non-paper” koji je objavio slovenski portal necenzurirano.si, a koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

“Koliko ja vidim BiH po tome ne bi ni bilo”, rekao je Komšić.

Kako je već objavljeno, prema tom dokumnetu trebalo bi ujediniti Srbiju i RS, Kosovo i Albaniju, pojedine kantone pripojiti Hrvatskoj. Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera.

Dokumnet koji je objavljen nema niti potpise niti zaglavlje.

“Oni tu nude sasvim neku varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke – ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“, rekao je Komšić

On je kazao kako je zabrinjavjući rast nacionalizma i fašizma u Evropi.

“Izgleda da su ti ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera“.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome šta se sve dešava.

“Da okarakterišemo malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvrijeđenim, imaju saradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to da rade. Zašto to rade je posebna priča”, kazao je Komšić.

Sve je prokomentirao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Ovo što se dešava vodi BiH i kompletan region u rat”.

“Mi nećemo dozvoliti ni pod kakvu cijenu da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi. Svi koji to rade, i BiH i region i Evropu uvlače u rat. To, mislim, nikome ne odgovara”, rekao je Džaferović.Povezani postovi: