Vijesti

Komšić i Džaferović objasnili zašto nisu otišli na sastanak Lavrovom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa minsitrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u posjeti BiH.

“Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila, BiH nije svjetska sila, ali je veoma važna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije”, naveo je Džaferović, prenijela je N1.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sproazum znači poštovati sve njegove anekse.

“Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država BiH, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati, to jučer nije ispoštovano. Poštovati Dejtonski sporazum znači potštovati svih 11 aneksa. Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji.

Ideja je bila da odemo na sastank i sve ovo kažemo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jedanput donesemo odluku u ovoj zemlji, moramo je se pridžavati”, naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da Rusija šalje skrivene poruke.

“Svima jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodoštivanja i negiranja institucija zemlja u koju je došao u zvaničnu posjetu. Izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju prisutpanja jednoj ili drugoj asocijaciji također govori i o tome da ruski ministar savršeno informisan i iskusan izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao”, rekao je Komšić.

Istakao je kako “na ova dva primjera, misli da je nažalost Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

“Nažalost jer mi nije drago što je do ovoga došlo. Naše opredijeljenje jeste da imamo s Ruskom federacijom najbolje odnose, ali očekujemo i da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju BiH. Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova koji u jednu ruku jeste jedna vrsta prijetnji. To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom federacijom jer ne možemo mi komparirati Rusiju i BiH u smislu moći i snage, ali možemo ljudima koji tvrde da su naši prijatelji pokazati da od njih očekujemo i tražimo da poštuju institucije ove države i odluke kojr su donesene u skladu s ustavom, a ne da tretiraju RS kao nezavisnu državu. Iz tog razloga sa žaljenjem, donesena je odluka da ga ne ugostimo”, zaključio je Komšić.

Lavrov bi se trebao sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava ove BiH i Rusije.

Šef ruske diplomatije se jučer sastao sa Dodikom, nakon čega je poručio “da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica”.

Održao je i sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.Povezani postovi: