Politika

Komšić o detaljima sastanka: Ovo nije nova priča o ograničavanju mandata. To ne može učiniti visoki predstavnik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja Evropske unije o aktuelnoj blokadi rada državnih institucija, izbornom zakonodavstvu u BiH te općim izborima koji su planirani za narednu godinu.

Komšić je naveo da nije nova priča pitanje ograničavanje mandata u Predsjedništvu BiH što je u medijima proteklih dana izneseno kao mogućnost da bi Ured visokog predstavnika (OHR) mogao predložiti takvo nešto.

“Ne bih da ispadne da pametujem o pravnim pitanjima. I ranije smo čuli takve izjave, ali Ustav BiH to pitanje je već regulirao, a pošto je Ustav aneks Dejtonskog sporazuma, Ustav može promijeniti samo Parlamentarna skupština BiH. To ne može učiniti ni visoki predstavnik jer on nema pravo da mijenja anekse”, zaključio je Komšić.

PROČITAJTE  Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu organiziran je u trenutku kada je rad bh. institucija u potpunoj blokadi jer predstavnici Republike Srpske odbijaju dolaziti na posao nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.Povezani postovi: