Vijesti

Komšić pisao Tegeltiji i Šeraniću: Uvesti obavezan PCR test za ulazak u BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u BiH.

Također, Komšić je ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću uputio moblu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Komšićevog kabineta, prijedlozi su upućeni nakon njegovog sastanka sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo koji je krajem prošle sedmice održan u Predsjedništvu BiH.

“Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka covid pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije, kroz niz mjera koje su zakonski moguće. Jedna od takvih mjera je i uvođenje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u BiH za sva lica, kako bi se u narednom periodu smanjila mogućnost dodatnog unosa i širenja koronavirusa”, naveo je Komšić.

“Donesen je zaključak da vam se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotrite, i odluku o tome donesete u najkraćem mogućem roku na nivou Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi BiH, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete donijeti ispravnu odluku koja je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine”, istakao je u prijedlogu upućenom Tegeltiji.

Komšić je u dogovoru sa delegacijom Vlade KS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštite RS da se u narednom periodu koordinišu aktivnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS sa nadležnim institucijama BiH, Federacije i nadležnim kantonalnim organima.

“Mere koje se donose bez koordinacije na nivou ministarstava i kriznih štabova, mnogo puta ne donose željeni rezultat. Bez obzira na administrativne jedinice u našoj državi, kretanje stanovništva je vrlo teško kontrolisati, a samim time i prijenos koronavirusa, ukoliko se mjere ne donose koordinisano, zajednički”, naveo je u prijedlogu Komšić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare