Vijesti

Komšić: Pristrasnost međunarodnih zvaničnika u suprotnosti sa javnim politikama i principima EU i SAD

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao potpuno nekorektnu pristrasnost pojedinih međunarodnih zvaničnika angažovanih po pitanju ograničenih izmjena Ustava i izbornog zakona.

-Vidljivo je angažovani međunarodni zvaničnici u znatnoj mjeri odstupaju od javnih politika zemalja koje predstavljaju.

-Prvo, potpuno je degradiran smisao dva pisma američkog državnog sekretara Antony Blinkena u kojima se izričito naglašava da je potrebno provesti ograničene izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

-Umjesto dosljednog poštivanja te preporuke, jasno je da su međunarodni zvaničnici koji su angažovani po ovom pitanju, u prvi plan stavili izmjene Izbornog zakona, i zanemarili izmjene Ustava BiH, a presudama Evropskog suda za ljudska prava naložena je u prvom redu izmjena Ustava BiH.

-Drugo, kada međunarodni zvaničnici govore o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH, u drugi plan guraju provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava (naročito se izbjegava pominjanje presude u slučaju Zornić) a ističu potrebu provođenja presuda Ustavnog suda BiH.

-Kontekst toga naglašavanja provođenja presuda Ustavnog suda BiH, potpuno je pogrešan, jer je presuda po apelaciji Bože Ljubića provedena, dok s druge strane, jedino nije provedena presuda po mojoj apelaciji a koja se odnosila na ustavnost izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta FBiH i RS.

-Prema tome, činjenično stanje govori da zahtjevi HDZ-a nemaju nikakvo pravno uporište ni u presudama međunarodnih niti presudama domaćih sudova.

-Kada se ima u vidu ta činjenica potpuno je nejasno na osnovu čega angažovani međunarodni zvaničnici i dalje gaje pristrasnost prema zahtjevima HDZ-a koji su u suprotnosti i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i sa presudama Ustavnog suda BiH.

-Osim toga, kod angažovanih međunarodnih zvaničnika, posebno je vidljivo blagonaklono gledanje na prijedloge HDZ-a koji produbljuju etničke podjele u izbornom sistemu BiH, što je opet u potpunoj suprotnosti sa javnim politikama EU i SAD-a, dok s druge strane ne postoji potreban stepen razumijevanja prema mnogo konstruktivnijim prijedlozima probosanskih stranka, koji su na tragu javnih politika EU i SAD-a, ali i na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

-Primjetno je i to da ukoliko više probosanska strana pokazuje konstruktivnost i spremnost na dijalog, utoliko je pritisak angažovanih međunarodnih zvaničnika upravo veći na probosansku i građansku stranu.

-Stranu kojoj se, vrijeđajući joj elementarnu inteligenciju, nudi da pod krinkom kozmetičkih promjena, pristane na etničku podjelu države Bosne i Hercegovine kroz produbljivanje etničkih podjela u izbornom sistemu BiH. Ne može se pod pritiskom uvoditi nešto za što je 150 hiljada glasača ZA, a milion glasača PROTIV; takvo rješenje bilo bi neodrživo i izvor novih problema.

-Uporedo s tim, HDZ uživa jednu potpuno relaksiranu poziciju, iako su rješenja koja zagovara sumrak demokratije i civilizacije.

-Ipak, kakva god pristrasnost angažovanih međunarodni zvaničnika bila prisutna, smatram da niko od predstavnika probosanskih stranaka nema pravo pristati na etničku podjelu države koja može imati dugoročne posljedice po opstojnost iste.

-Na to se nije pristalo ni u uslovima činjenja genocida i etničkog čišćenja, niti u uslovima kada se pregovaralo u trenucima dok agresor masakrira naše građane i razara naše gradove.

-Historija neće oprostiti onima koji su potpisali kapitualaciju i podjelu države u uslovima mira, posebno kada se zna da to nije učinjeno ni uslovima kada su politike koje nastoje da pokore Bosnu i Hercegovinu vršile istrebljenje i uništenje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare