Politika

Komšić: Tražili smo odgovor od Merkel da li su Schmidtove izjave zvanični stav Njemačke. Ovo su nam rekli

U zgradi Delegacije Evropske unije danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića s ambasadorima svih zemalja članica EU.

Podsjetimo, novi visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je na konferenciji u Njemačkoj o izbornom sistemu u BiH te predloženim promjenama. Njegove izjave izazvale su mnogobrojne reakcije. On je, između ostalog, kazao kako je Komšić hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem kompliciran, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem.

Nakon održanog sastanka, medijima se obratio i Željko Komšić koji je prokomentirao i izjave Christiana Schmidta. Komšić je rekao kako su jučer poslali ambasadoricu BiH u Ured kancelarke Angele Merkel i postavili konkretno pitanje “da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke”.

PROČITAJTE  Vukanović pljuje Srbe koji su izglasali Salku Tursunovića. Tvrdi da mu je otac bio ratni zločinac

“Razgovarali smo sa Angelom Merkel kako bi nam potvrdili da li su njegove izjave zvanični stav Njemačke. Rekli su da nije. Loše je da je Schmidt zauzeo stranu jer čim vi to uradite, u problemu ste. Onda sve što radi dalje će izazivati sumnju”, kazao je Komšić

Na tom skupu čule strašne izjave o Sarajevu i jednom narodu, dodao je te ponovio kako je posebno za to reagovao.

“Nikad Sarajevo nije bilo mjesto koje je pripadalo samo jednom narodu, uvijek je bilo mjesta za svakoga. Dakle, bez obzira na etničku brojnost, ovaj grad nikada nije pripadao samo jednom narodu.Danas pričamo o tome jer ima ljudi koji izađu i lupnu glupost. Schmidt mora pojasniti svoje izajve”, kazao je on.

PROČITAJTE  Je li Gordana Tadić smijenjena? Adamović: Spin je da pripremam žalbu. Tužilaštvo je puno karijerista


Povezani postovi: