Region

Kon predložio vanredno stanje u Beogradu. Ako zatvore starije od 65 godina podnijet će ostavku

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je blizu toga da se u Beogradu predloži vanredna situacija kao u Novom Pazaru, jer je, kako je istakao, potrebno donositi mjere brzo pošto se za tri dana može duplirati broj zaraženih.

Beograd je najznačajniji, kazao je Kon gostujući na TV Prva i naveo 161 zaraženog studenta. U Beogradu su zaraženi mahom starosti između 20 i 40 godina, rekao je Kon i dodao da je u noćnim klubovima nemoguće organizovati mjere za razliku od utakmica.

"Ako bismo svi nosili maske velika je zaštita. Ja sam za kažnjavanje u autobusu ko masku ne nosi. I to nije prihvaćeno. Mi se sada nalazimo u najpovoljnijem periodu. U jesen i zimu nas čeka nešto ozbiljnije. Ostavimo najrestriktivnije mjere za taj period. Nikada mi nismo prihvatili švedski model i bijesan sam za ovaj naslov da smo žrtvovali živote ljudi", istakao je Kon.

Govoreći o trenutnoj situaciji, doktor Kon je objasnio da se mjere, kada je riječ o utakmicma, nikada nisu ukidale, ali da je veliko pitanje da li su se sprovodile.

Kon je ponovio da stariji od 65 godina više neće biti zatvarani i najavio da će ako se ta mjera nađe na dnevnom redu podnijeti ostavku jer su oni "najdisciplinovaniji dio populacije".